Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Bahrami ook in Nederland veroordeeld voor drugshandel

De in Iran geëxecuteerde Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami is in Nederland veroordeeld voor drugssmokkel. Dat meldde het televisieprogramma Nieuwsuur gisteravond.

In 2003 werd Bahrami betrapt met bijna zestien kilo cocaïne in haar bagage. Ze was gearresteerd op Schiphol en kwam vanuit het Caribisch gebied. Ze werd hiervoor in Nederland veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook is ze in 2007 veroordeeld voor het vervalsen van een paspoort.

‘Geen ander licht op de zaak’
Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zegt in een reactie in Nieuwsuur dat de onthullingen geen ander licht werpen op de zaak van Bahrami in Iran. “Het gaat uiteindelijk alleen om dat wij het proces dat is gehouden betwisten. We hebben nooit enkele inzicht gehad in het proces, geen informatie gekregen, de advocaten konden niet bij proces aanwezig zijn, de ambassade is niet toegelaten bij het proces. Kortom, het is een farçe geweest.”

Bahrami werd in december 2009 in Iran gearresteerd en werd begin januari schuldig bevonden aan drugsbezit. Sindsdien heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken haar proberen te behoeden voor de doodstraf, aldus Rosenthal. Op bepaalde momenten heeft Nederland haar advocaat financieel bijgestaan, zo zei hij gisteren in het NOS Journaal. Bahrami’s dochter zegt dat Nederland daarin tekort heeft geschoten.