Zo’n cluppie aristocraten moet ons gaan redden?

Wat wil Jaap Scholten nu precies (Opinie & Debat , 29 januari)? Dat we teruggaan naar de tijd van vóór de Eerste Wereldoorlog? Toen dames in sleephoed en wagenwieljurk zich in hun koetsjes van landhuis naar landhuis lieten vervoeren terwijl hun heren (ten minste jonkheer) de lakens uitdeelden? Dat deze oud-geld-elite voor een ethisch reveil zou moeten en kunnen zorgen? Terwijl zij tegelijk de nieuw-geld-elite kan afhouden van „handelen met voorkennis, belastingontduiking, oplichterij en zaken doen met verkeerde mensen”? Want daar bezondigden mensen uit het rode (adel) en blauwe (patriciaat) boekje zich uiteraard nóóit aan. En de 98 procent van de mensheid die niet ‘rood’ of ‘blauw’ was, kon natuurlijk alleen maar eeuwenlang profiteren van alles wat de upper class aan goedheid te bieden had. Schaart Scholten daar ook de Hongaarse adel onder? Daar werd weliswaar tot 1918 in de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije op neergekeken door de Oostenrijkse adel, maar zijzelf keken weer neer op alle andere nationaliteiten binnen het Hongaarse deel. Een soort Kennemer Golf & Country Club dus, maar dan anders.

Alsof alleen oud geld „mores, tradities en goede smaak” heeft en de rest van de samenleving niet. Kennelijk heeft Scholten nog steeds Sehnsucht naar de wereld die de taal in demarcatielijnen opdeelde, van het aloude ijskast/koelkast en gebakje/taartje, maar de tijden zijn voor eeuwig veranderd, of we dat leuk vinden of niet. De maatschappij is een vloeibaar geheel geworden van tientallen nationaliteiten, culturen en sociale geledingen, beïnvloed door een volslagen 24/7 geglobaliseerde wereldorde. En dan moet dat cluppie Hollandse aristocraten vanuit hun schuilkelders Nederland weer meevoeren in de vaart der volkeren en beschaving bijbrengen?

Neem uw jachtpartijen, taartjes, dames met sleepjurk én inklapvorken mee naar de woestijn, mijnheer Scholten, en ga daar roepen. Dan gaan wij wel verder met de nieuwe eeuw.

Boris de Munnick

(familie in het blauwe boekje) Amsterdam