Wilders ontkent spreekverbod PVV-kandidaten Provinciale Staten

Geert Wilders ontkent dat hij PVV-kandidaten voor de Provinciale Staten een spreekverbod heeft opgelegd. Alleen de lijsttrekkers in de provincies zouden het woord mogen voeren. “Onzin”, noemt hij een bericht in De Gelderlander daarover.

Volgens Wilders worden de lijsttrekkers naar voren geschoven om de belangrijkste debatten te voeren en het gezicht van de partij te worden in de provincies. Van een spreekverbod voor de overige kandidaten zou geen sprake zijn, meldt persbureau Novum.

‘Mond dicht om bekendheid te vergroten’
Volgens Marjolein Faber, PVV-lijsttrekker in Gelderland, is het spreekverbod geen maatregel uit angst voor fouten van de kandidaten. De beperking dat alleen de lijsttrekkers mogen praten, zou bedoeld zijn om hun bekendheid te vergroten.

Net als in Egypte
De Gelderse afdelingen van de CDA en PvdA spreken in de krant hun afschuw uit over het spreekverbod. De PvdA zegt dat het samenwerking met de partij in de weg staat. “Als Geert Wilders zijn eigen kandidaten al niet vertrouwt, waarom zou de kiezer hen dan moeten vertrouwen?”, vraagt CDA-lijsttrekker Jan-Jacob van Dijk zich af. PvdA-lijsttrekker Co Verdaas ziet zelfs een vergelijking met de volksvertegenwoordiging in Egypte. “Als je hoort dat in Egypte of Saudi-Arabië toekomstige volksvertegenwoordigers een spreekverbod hebben, denk je: dat is geen echte democratie. Nu gebeurt het in Nederland.”