Vodafone sluit netwerk meteen af

Telecomprovider Vodafone heeft zich de woede van mobiele telefoongebruiker op de hals gehaald door vrijdag meteen het netwerk in Egypte plat te leggen zodra de autoriteiten daartoe opdracht gaven. 

In Egypte was het internetverkeer al donderdag platgelegd, later gevolgd door de mobiele netwerken. Door deze uit te schakelen wilden de autoriteiten de communicatie tussen de demonstranten verhinderen. Mogelijk wilden de machthebbers zo ook de internationale berichtgeving over de ongeregeldheden bemoeilijken.

Vodafone is een van de mobiele netwerken in Egypte en telt 28 miljoen klanten. Toen betogers merkten dat hun telefoons het niet meer deden, belaagden ze het hoofdkantoor van Vodafone in Caïro. Ook op het web voerden Twitteraars actie. Het was hun bedoeling om de druk op Vodafone op te voeren om het mobiele netwerk zo snel mogelijk te activeren. Zaterdag waren de verbindingen van Vodafone in Egypte weer in de lucht.

Later legde de provider in een verklaring op zijn website uit dat niet gehoorzamen aan de eisen van de autoriteiten geen optie was: „Daarvoor ontbraken de wettelijke of praktische mogelijkheden.”

De Egyptische overheid heeft volgens Vodafone de mogelijkheid om ook zelf de stekker uit het mobiele netwerk te trekken. „Maar als dat zou gebeuren kost het veel langer om de verbindingen weer te herstellen.”