Vijf wijze mannen voor Ivoorkust

De Afrikaanse Unie wil dat een speciaal panel van staatshoofden een uitweg vindt uit de politieke impasse die in Ivoorkust is ontstaan na de presidentsverkiezingen, in november vorig jaar. Oppositieleider Alassane Ouattara won die, maar Laurent Gbagbo, de zittende president, weigert op te stappen. Het panel moet binnen een maand een bindend advies uitbrengen. Ouattara, die vanuit een omsingeld hotel in de hoofdstad Abidjan een schaduwregering leidt, kon tot nu toe rekenen op de steun van de Afrikaanse Unie. Maar de Oegandese president Yoweri Museveni suggereerde vorige week dat de Verenigde Naties (VN) Ouattara niet zo snel als nieuwe president hadden moeten erkennen. In het panel zouden vijf staatshoofden zitting moeten nemen. De samenstelling hiervan wordt mogelijk vandaag al bekendgemaakt. (BBC, CNN)