Verlaten vlees

Sorry hoor, maar het valt toch ook nauwelijks meer bij te houden met al die nationale themaweken en -dagen? Zo kwam ik er precies zes dagen na de Week van het Gebed, twee dagen voor het einde van de Nationale Voorleesdagen en 17 dagen voor aanvang van de Week van de Nestkast, op Gedichtendag dus, achter dat het de Week van de Vleesverlater was.

Had ik dat eerder geweten, dan zou ik er in de krant van vorige week maandag beslist een stukje aan hebben gewijd. Ik zou een recept hebben gegeven voor een dikke gegrilde entrecote met een vetrandje en erbij hebben geschreven: beste vleesverlater, eet dit, laat de rode sappen langs je kin druipen, geniet van ieder vezeltje, en word daarna vegetariër.

Want wat is dat nou voor ambivalent gedoe, vlees verlaten? Je eet vlees, of je eet het niet. En als je het eet, doe het dan met smaak. Dat is het minste bewijs van respect dat je zo’n koeienbeest kunt tonen. Wil je minder vlees eten? Eet het dan gewoon af en toe, of in kleinere porties. Maar vleesverlaters lijken mij toch iets te veel op mensen die willen stoppen met roken, het niet kunnen, en dan bij elk sigaretje zeggen: „Eigenlijk is het heel vies, maar ja...”

Maak een keuze, zou ik zeggen. En weet dat je ook vlees- en visloos elke dag ontzettend lekker kunt eten, zonder dat je aangewezen bent op fabrieksbedenksels als vegetarische kipfilet of quornburgers. Ga uit van verse producten en doe daar iets creatiefs mee. In grote delen van de wereld is vegetarisme de norm en wordt fantastisch gekookt. Kijk om je heen. En geniet van je eten, elke dag.

Tahoe telor, voor 4 personen:

2 teentjes knoflook, gepeld

1 rode chilipeper, ontdaan van zaadlijsten en fijngesneden

3 flinke eetlepels pindakaas

2 theelepels tamarindepasta (toko)

3 eetlepels ketjap manis

2 – 3 theelepels bruine basterdsuiker

6 eieren

250 gram tofu (tahoe)

arachideolie

150 gram taugé

2 – 3 lente-uitjes, fijngesneden

een bosje selderij, fijngesneden

Wrijf 1 teentje knoflook + de chilipeper fijn in een vijzel. Voeg pindakaas, tamarinde en ketjap toe en meng tot een dikke pasta. Roer er 1 deciliter water door, of zoveel als nodig is voor een vrij dunne pindasaus. Maak op smaak met de suiker – het zoet mag de rinsheid van de tamarinde niet overheersen. Breek de eieren boven een kom, pers de knoflook erboven uit, voeg zout en peper toe en kluts de eieren. Verkruimel de tofu, meng door het eierstruif en bak hiervan 1 grote of 4 kleine omeletten in niet een niet te zuinige scheut olie. Serveer de omelet bestrooid met taugé, lenteui en selderij en laat iedereen aan tafel zichzelf bedienen van de pindasaus.

Janneke Vreugdenhil

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.