Vandaag is de laatste dag, wat doet Ajax?

Wie gaat de aan Liverpool verkochte aanvaller Luis Suarez vervangen bij Ajax?

En wat betekent dit voor de positie van El Hamdaoui, die in Breda zijn rentree maakte?

Een dag nadat Luis Suarez werd gepresenteerd bij Liverpool, maakte Mounir El Hamdaoui gisteren in het duel met NAC (0-3) zijn rentree. Gewoon in het shirt van Ajax. De spits was na het Champions-Leagueduel met AC Milan op 8 december, toen hij zijn basisplaats kwijtraakte aan Siem de Jong, niet meer in actie gekomen. Dit kwam door ziekte en blessures, luidden de officiële verklaringen. De berichten dat hij Ajax zou willen verlaten bestempelde El Hamdaoui in Breda als „lulverhalen.” Hij heeft met trainer Frank de Boer een verhelderend gesprek gehad en alles is volgens hem uitgesproken.

El Hamdaoui maakte derhalve in de 57ste minuut zijn opwachting. Tien minuten later was hij de aanstichter van het tweede doelpunt van Ajax, waarmee de wedstrijd feitelijk werd beslist. Hij maakte op de achterlijn een passeerbeweging en toen de aanvaller de bal voortrok, schoot Rob Penders in paniek in eigen doel.

De grillige El Hamdaoui vormt voor trainer Frank de Boer een welkome kracht nu Suarez is verkocht. De topscorer van de eredivisie van twee jaar geleden, die vorig seizoen voor AZ twintig doelpunten maakte in 27 wedstrijden, zal een deel van de treffers moeten compenseren die de Uruguayaan anders mogelijk had gemaakt. Internationaal is hij nog geen hoogvlieger, maar in de eredivisie blijft de Tovenaar van Kralingen, zoals zijn bijnaam luidt, een aantrekkelijke speler.

De afgelopen weken heeft hij geen behoefte gevoeld te reageren op allerlei geruchten. „Als ik elk onjuist bericht moet tegenspreken, kan ik wel aan de gang blijven”, zei de doorgaans weinig spraakzame voetballer in de catacomben van het Rat Verlegh Stadion. „Je weet dat er veel onzin in de wereld wordt geslingerd. Dat kun je toch niet tegenhouden. Als er iets is, bespreek ik dat wel met de trainer en niet met journalisten.”

De vraag rijst wat De Boer, die nog streeft naar de landstitel, met El Hamdaoui van plan is en of dat op den duur niet op verzet stuit. Een centrumspits moet volgens hem niet zozeer een individueel ingestelde speler zijn, maar eerder een aanspeelpunt. „Mounir is in staat in een systeem met twee of drie aanvallers te spelen”, analyseerde De Boer diplomatiek. „Hij kan als centrumspits opereren, maar ook vanaf de linkerkant. Vandaag zorgde hij met zijn dreigende acties meteen voor gevaar. Je kunt zien dat hij wat extra’s te bieden heeft. We gaan zijn specifieke kwaliteiten optimaal benutten.”

El Hamdaoui, die graag wil dat het spel volledig op hem wordt afgestemd, zal de afgelopen dagen met meer dan normale belangstelling de zoekactie van Ajax naar een opvolger voor Suarez hebben gevolgd. De Boer liet er gisteren geen twijfel over bestaan dat Bas Dost voor hem een basisspeler is. Dan rest er voor El Hamdaoui alleen nog een plek op de linkerflank. Het is opmerkelijk dat Ajax zich na het vertrek van Suarez onmiddellijk meldde bij SC Heerenveen voor de jeugdinternational. Bij de Friese club heeft de lange spits niet eens een basisplaats, terwijl hij ook als een ander type voetballer moet worden gezien dan Suarez.

Maar De Boer was gisteren graag bereid het uit te leggen. „Juist in wedstrijden waarin de tegenstander opportunistisch speelt, zorgt Bas voor rust. Hij is een goede voetballer, een prima aanspeelpunt en pas 21 jaar. Hij kan zich nog verder ontwikkelen. Zeker als hij vanaf de vleugels wordt bediend door spelers als El Hamdaoui en Miralem Sulejmani. Dan zou hij heel functioneel kunnen zijn.”

De Boer zegt zo zijn twijfels te hebben over de jeugdspelers die hij de afgelopen weken heeft laten debuteren. Dan gaat het vooral over de flankspelers Lorenzo Ebecilio en Aras Özbiliz. Vandaar de interesse voor linksbuiten Dries Mertens van FC Utrecht. „Het is goed om ze achter de hand te hebben. Maar ze zijn nog niet toe aan het grote werk. De spoeling is dun binnen mijn selectie. Nu valt Siem de Jong misschien weer weg met een schouderblessure.”

De Jong was gisteren overigens opnieuw goed voor een treffer. Al mocht dit doelpunt vooral op conto worden geschreven van Daley Blind die zijn tegenstander Leonardo in diens eigen strafschopgebied de bal ontfutselde en vervolgens breed legde op de speler uit de Achterhoek. Hoewel trainer Gert Aandewiel donderdag in Amsterdam na de bekernederlaag (4-1) had aangekondigd in Breda „vol gas” te gaan geven en zijn collega John Karelse van de duobaan had opgeroepen tot „gedurfd voetbal”, kroop NAC weer in zijn schulp. „We speelden tot halverwege de eerste helft apathisch”, gaf Karelse toe. En doelman Jelle ten Rouwelaar: „Met strijdlust proberen we hier altijd het publiek achter ons te krijgen. Dat geeft dan een extra boost. Het is er vandaag niet van gekomen.”