Uitgelicht

Zur ARTE-Sendung Schloss Vogelšd Ð Die EnthŸllung eines Geheimnisses, 5 Akte 2: Einblick in frŸhere Zeiten: In RŸckblenden erzŠhlt Baronin SafferstŠtt (Olga Tschechowa, li.) dem vermeintlichen Pater Faramund von ihrem frŸheren Leben. © ARD/Degeto Foto: ARD Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wšlk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv
Zur ARTE-Sendung Schloss Vogelšd Ð Die EnthŸllung eines Geheimnisses, 5 Akte 2: Einblick in frŸhere Zeiten: In RŸckblenden erzŠhlt Baronin SafferstŠtt (Olga Tschechowa, li.) dem vermeintlichen Pater Faramund von ihrem frŸheren Leben. © ARD/Degeto Foto: ARD Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wšlk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv © ARD/Degeto

Film

Eagle Eye (D.J. Caruso, 2008, VS). Eagly Eye is de naam van een supercomputer die alles in de gaten houdt. De computer wil de president en zijn staf uitroeien nadat deze haar bevel negeerde om een islamterrorist niet te bombarderen. Nieuwe ster Shia LaBeouf (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull) en Michelle Monaghan moeten Big Brother zien te stoppen. Hierbij worden ze eerst tegengewerkt door een cynische FBI-agent, gespeeld door Billy Bob Thornton, die met zijn laconieke spel de show steelt. De onwaarschijnlijkheden leiden eerder tot lachbuien dan tot spanning.SBS6, 20.30-22.50u.

Kiss and Run (Annette Ernst, 2002, D). Aardige, Duits gesproken speelfilmdebuut is ensemblefilm over tobbende twintigers, gecentreerd rond een videotheek in een hoogbouwwijk van Frankfurt. ZDF, 0.15-1.40u.

Schloß Vogelöd (F.W. Murnau, 1921, D). Een jaar voordat hij met de klassieke vampierfilm Nosferatu zijn plek in de filmgeschiedenis kreeg, maakte de Duitse regisseur F.W. Murnau deze stemmige misdaadfilm, waarin een mysterieuze graaf tijdens een jachtweekend op Slot Vogelöd verdacht wordt van moord. Dit is de in 2002 gereconstrueerde versie, met muziek van Neil Brand. Arte, 0.25-1.45u.

Actualiteiten

Uitgesproken Vara. Een debat met cultuurhistoricus Herman Pleij en zijn dochter over de tegenwoordig als profiteurs afgeschilderde babyboomgeneratie. En de Italiaanse politicus Nicchi Vendola wiens populariteit groeiende is.Ned.2, 20.25-21.00u.

Nieuwsuur. Een verslag van Jan Eikelboom uit Egypte, een reportage over de invloed van nieuwszender Al Jazeera in de Arabische wereld. Ook aandacht voor de toenemende spanning in Israël over de veranderende situatie in het Midden-Oosten, en voor de plotselinge executie van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami door Iran. Ned.2, 22.00-23.00u.

Informatief

X:enius: Fugu - Luxusfisch mit Lebensgefahr? Film over de opleiding van leerlingkok Atsuhi tot gediplomeerd bereider van de Fugu. Het beruchte visje is een Japanse lekkernij die jaarlijks enkele Japanners het leven kost doordat de vis onzorgvuldig werd bereid. De huid van het beest bevat namelijk een gif dat duizend maal sterker is dan cyaankali. Bij het prepareren van de Fugu moeten snelheid en precisie hand in hand gaan. Na twee jaar oefenen mag Atsuhi examen doen. Daarbij moet hij de door hem bereide vis zelf opeten. Arte, 17.35-18.05u.

De straatdokter. Serie over de Rotterdamse huisarts Marcel Slockers die zich inzet voor dak- en thuislozen. Vanavond onder meer: in opvangshuis Havenzicht komt de dakloze heer Kalidin bij dokter Slockers. Hij is erg vergeetachtig geworden en kan moeilijk lopen door zijn alcoholgebruik en ongekend lange teennagels. Verder de Pool Roman, die onder een brug ligt te slapen. Hulp bieden mag niet. Wel kan hij wachten tot hij genoeg bekeuringen heeft zodat hij een tijdje de gevangenis ingaat. Ene Lionel moet een staaroperatie ondergaan en Nancy krijgt ook al een broodnodige behandeling bij de pedicure. Marcel vreest voor kanker van de dikke darm bij de dakloze Henk van Schaik.Ned.1, 19.25-20.00u.

Panorama: The battle for Bomb Alley. Vier jaar lang vochten duizenden Britse militairen tegen de Talibaan om de controle over district Sangin, het meest gewelddadige gebied in Afghanistan. Die gevechten kostten aan 106 Britten het leven. Vorig jaar droegen de Britten het gebied over aan Amerikaanse mariniers. Reporter Ben Anderson, die hier in 2007 met Britse troepen verbleef, keert terug naar het gebied om te zien hoe het de Amerikanen vergaat. In zijn film trekt hij op met Lima Company, een eenheid van de US Marines die pogingen doen het gebied te heroveren dat de Britten in handen hadden. Nu de oorlog daar al tien jaar aan de gang is en Sangin nog steeds niet onder controle is, dringt de vraag zich aan hem op waar al die Britse soldaten nu eigenlijk voor gesneuveld zijn. BBC 1, 21.30-22.00u.

360° - GEO: Idjwi, l'île oubliée d’Afrique. Film uit 2008 van Vincent Munié. Het eiland Idjwi ligt midden in het Kivumeer, tussen Rwanda en Congo. De verbinding met het vasteland wordt onderhouden met een gammele schuit. Tijdens de voortdurende conflicten werd het omringd door geweld, maar het eiland bleef gespaard en nam tienduizenden vluchtelingen op. Nederlands ondertiteld. TV5, 22.00-23.00u.

Horizon: The secret world of pain. Nieuwe inzichten naar pijnbeleving, mede dankzij onderzoek naar een vrouw die haar hele leven geen pijn heeft gevoeld, een man in de VS die zijn eigen arm moest afsnijden om niet te sterven en drie generaties van een Italiaanse familie die geen extreme temperaturen voelt. We leren hoe stemming en emotie ons pijngevoel bepalen en maken kennis met een computerspelletje dat pijn kan verdrijven.BBC 2, 22.00-23.00u.

Amusement

24 uur met... Jack Wouterse. Samenvatting van de dag en nacht die Wilfried de Jong in één ruimte verbleef met acteur Jack Wouterse.Ned.3, 20.25-21.20.

Mag ik u kussen? De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom wordt vanavond in deze spelshow het hof gemaakt door drie heren. De winnaar ontvangt een kus van hare excellentie, die alvast waarschuwt dat „macho’s, zoals er in de Wetstraat helaas heel veel rondlopen”, geen schijn van kans maken. Het programma wordt gepresenteerd door Bart Peeters.Canvas, 20.40-21.10u.

Ravel und Debussy tanzen! Dansfilm van Thierry De Mey waarin drie choreografieën op muziek van Ravel en Debussy zijn verwerkt. Eerst een collectief van zestig Vlaamse dansers in een eigen choreografie op Ma mère l'oye van Maurice Ravel, vervolgens een dans van Anne Teresa De Keers-maeker op Claude Debussy’s Prélude à l’apres-midi d’un faune, opgenomen in het woestijnlandschap van het Aralmeer in Kazachstan, en tot slot een groepsimprovisatie onder leiding van Thomas Hauert op La valse van Ravel, gedanst en gefilmd op het dak van een van de hoogste gebouwen van Brussel. Arte, 21.35-22.35u.