Topclubs hebben de extra tijd nodig

FC Twente won met 2-1 van Feyenoord door een doelpunt van Ruiz in blessuretijd.

Volgens Mario Been gaf het spel van zijn team vertrouwen voor de komende weken.

enschede Twente-Feyenoord Mario Been / Ruiz / Kraay / ©foto eric brinkhorst
enschede Twente-Feyenoord Mario Been / Ruiz / Kraay / ©foto eric brinkhorst

Het heeft iets meelijwekkends, ploegen uit het rechterrijtje die een van hun beste wedstrijden van het seizoen spelen en in blessuretijd toch verliezen. Het overkwam het geplaagde Feyenoord gisteren bij landskampioen FC Twente (2-1) en Willem II zaterdag tegen koploper PSV (2-1). „Het geluk is aan de zijde van de bovenste ploegen”, treurde Feyenoord-trainer Mario Been in Enschede.

Ongeloof trok over de tribunes van de Veste toen Feyenoorder Gill Swerts zijn ploeg even na rust op voorsprong zette. Het rake schot van de verdediger was zelfs bedoeld als voorzet. FC Twente zette daarna met horten en stoten de achtervolging in. Feyenoord, conditioneel niet de beste ploeg van de eredivisie, kon bij de voorsprong alleen achteruitlopen en moest een kwartier voor tijd de gelijkmaker incasseren. Wout Brama passeerde doelman Erwin Mulder door de benen, het tweede doelpunt uit zijn profloopbaan.

FC Twente speelde daarna voor de zege, geholpen door de van een blessure herstelde Bryan Ruiz. De sierlijke aanvaller was meteen dreigend, maar wachtte met zijn rake kopbal tot vlak voor tijd, alsof het zo was bedoeld. De jonge Feyenoorders lieten zich verslagen op de grond vallen, na een wedstrijd waarin hun vooral op basis van de eerste helft een punt was gegund, maar ze buiten de sterspeler van FC Twente hadden gerekend.

FC Twente kopieerde met de overwinning PSV, dat zaterdag diep in blessuretijd een blamage voorkwam tegen Willem II. De hekkensluiter was op voorsprong gekomen via Bart Biemans, waarna Ola Toivonen gelijkmaakte. De koploper wist zich pas na rode kaarten van Denis Halilovic en Veli Lampi te ontdoen van Willem II, met een doelpunt van invaller Genero Zeefuik. „Heel lullig voor Willem II”, stelde PSV’er Danny Koevermans tegen verslaggevers.

Is het toeval dat de landskampioen en koploper dit weekeinde met moeite tegenstanders versloegen die zich uit degradatienood proberen te voetballen? Twente en PSV speelden woensdag nog 120 minuten tegen elkaar in het bekertoernooi, voordat de ploeg uit Enschede zich via de strafschoppenserie plaatste voor de halve finales. Behalve de kampioensstrijd wacht beide ploegen volgende maand een tweeluik in de Europa League.

Net als PSV-trainer Fred Rutten wilden FC Twente-trainer Michel Preud’homme en zijn spelers na afloop niet spreken van onderschatting tegen de nummer vijftien van de eredivisie. Wel laakte aanvoerder Peter Wisgerhof de gebrekkige concentratie van de landskampioen. „Het was niet onze beste wedstrijd, maar we hebben een schitterende mentaliteit getoond na een zware week waarin we ook tegen FC Groningen en PSV hebben gespeeld”, zei Preud’homme.

Been beschouwde de nederlaag in Enschede niet als een verloren middag voor zijn spelersgroep, afgelopen week ook afgeleid door het rumoer in de clubleiding. „Normaal moet ik de spelers uit de put halen, nu konden ze het zelf op basis van hun goede spel tegen de landskampioen. Zo’n wedstrijd geeft vertrouwen voor de komende weken om de negatieve spiraal te doorbreken. We zitten heel anders in de bus dan vanochtend.”

Feyenoord wil zich nog voor het verstrijken van de transfertermijn, vannacht, versterken. Been haalt het liefst een spits bij zijn spelersgroep. De club is geïnteresseerd in Bas Dost van SC Heerenveen, maar hij is vermoedelijk onhaalbaar. Koevermans gaf Feyenoord te kennen het liefst bij PSV te blijven. Wel komt middenvelder Marcel Meeuwis van Borussia Mönchengladbach vrijwel zeker op huurbasis naar Rotterdam.

Been maakte ook bekend dat hij zaterdag een afsluitend gesprek heeft gevoerd met Willem van Hanegem. De trainer heeft geen rol bij de technische staf in gedachte voor het clubicoon, dat zich de afgelopen weken kritisch uitliet in zijn column in het AD. Beiden spraken elkaar afgelopen week op de golfbaan, maar het gesprek lekte uit, tot onvrede van Been. „We gaan door met de mensen waar we het nu ook mee doen”, zei hij.