Teruggekeerde El Hamdaoui moet wijken

NAC 0 Ajax 3

Ruststand 0-1. 13. De Jong 0-1, Penders (e.d.) 0-2, 90. Sulemani 0-3. Scheidsrechter: Nijhuis. Toeschouwers: 19.000

Erik Oudshoorn

Een dag nadat Luis Suarez werd gepresenteerd bij zijn nieuwe club Liverpool, maakte Mounir El Hamdaoui gisteren in het competitieduel met NAC zijn rentree – gewoon in het shirt van Ajax. De spits was na het Champions-Leagueduel met AC Milan op 8 december, toen hij zijn basisplaats kwijtraakte aan Siem de Jong, niet meer in actie gekomen. Dit kwam door ziekte en blessures, luidden de officiële verklaringen. De berichten dat hij Ajax zou willen verlaten bestempelde El Hamdaoui in Breda als „lulverhalen.” Hij heeft met trainer Frank de Boer een verhelderend gesprek gehad, alles is volgens hem uitgesproken.

El Hamdaoui maakte na een klein uur met frisse moed zijn opwachting. Tien minuten later was hij de aanstichter van het tweede doelpunt van Ajax, waarmee de wedstrijd werd beslist. ‘Uit stand’ maakte hij op de achterlijn een passeerbeweging en toen de aanvaller de bal voortrok, schoot NAC-verdediger Rob Penders de bal in paniek in eigen doel.

De grillige El Hamdaoui vormt voor zijn trainer een welkome kracht nu Suarez is verkocht. De Nederlandse topscorer van twee jaar geleden, die vorig seizoen voor AZ toch ook twintig doelpunten maakte in 27 wedstrijden, zal een deel van de treffers moeten compenseren die de Uruguayaan anders waarschijnlijk voor zijn rekening had genomen. El Hamdaoui is nog geen internationale topspeler, maar in de eredivisie blijft hij een aantrekkelijke speler.

De afgelopen weken heeft hij geen behoefte gevoeld te reageren op allerlei geruchten. „Als ik elk onjuist bericht moet tegenspreken, kan ik wel aan de gang blijven”, zei de nimmer spraakzame voetballer na afloop. „Als er iets is, bespreek ik dat wel met de trainer en niet met journalisten.”

De vraag rijst wat De Boer met El Hamdaoui van plan is. Een centrumspits moet volgens de trainer niet zozeer een individueel ingestelde speler zijn, maar eerder een aanspeelpunt. „Mounir kan in een systeem met twee of drie aanvallers spelen”, analyseerde De Boer diplomatiek. „Hij kan centrumspits zijn, maar ook vanaf de linkerkant. Vandaag zorgde hij met zijn dreigende acties meteen voor gevaar. We gaan zijn specifieke kwaliteiten optimaal benutten.”

El Hamdaoui, die wil dat het spel volledig op hem wordt afgestemd, zal de voorbije dagen met grote belangstelling de zoekactie van Ajax naar een opvolger voor Suarez hebben gevolgd. De Boer liet er gisteren geen twijfel over bestaan dat Bas Dost voor hem een ideale basisspeler is. Dan rest voor El Hamdaoui alleen nog een plek op de linkerflank. Het is opmerkelijk dat Ajax na het vertrek van Suarez zich meteen meldde voor jeugdinternational Dost. Bij Heerenveen staat de lange spits niet eens in het basiselftal – hij is ook een andere speler dan Suarez.

De Boer verklaarde zich nader: „Juist in wedstrijden waarin de tegenstander opportunistisch speelt, zorgt Bas voor rust. Hij is een goede voetballer, prima aanspeelpunt en pas 21 jaar. Zeker als hij vanaf de vleugels wordt bediend door spelers als El Hamdaoui en Miralem Sulejmani. Dan kan hij heel functioneel zijn.”

De Boer zegt zo zijn twijfels te hebben over de jeugdspelers die hij de afgelopen weken heeft laten debuteren. Dan gaat het vooral over de flankspelers Lorenzo Ebecilio en Aras Özbiliz. Vandaar de interesse voor linksbuiten Dries Mertens van FC Utrecht. „Het is goed om ze achter de hand te hebben. Maar ze zijn nog niet toe aan het grote werk. De spoeling is dun in mijn selectie. Nu valt Siem de Jong misschien weer weg met een schouderblessure.”

De Jong was gisteren overigens weer goed voor een treffer. Al was dit doelpunt vooral te danken aan Daley Blind die zijn tegenstander Leonardo in diens eigen strafschopgebied de bal ontfutselde en vervolgens breed legde op De Jong.

Hoewel trainer Gert Aandewiel donderdag in Amsterdam na de bekernederlaag (4-1) had aangekondigd in Breda „vol gas” te gaan geven en zijn collega-trainer John Karelse had opgeroepen tot „gedurfd voetbal”, kroop NAC weer in zijn schulp. „We speelden tot halverwege de eerste helft apathisch”, gaf Karelse toe. En doelman Jelle ten Rouwelaar: „Met strijdlust proberen we hier altijd het publiek achter ons te krijgen. Dat geeft dan een extra boost. Het is er vandaag niet van gekomen.”