Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Suleiman wil corruptie bestrijden, maar dat is ‘too little, too late’

An image grab taken from Egyptian state television Al-Masriya shows Egypt's new Vice President Omar Suleiman speaking to the nation in Cairo, on January 31, 2011, where he announced that President Hosni Mubarak had tasked him with opening "immediate" dialogue with the opposition amid raging protests against the regime. AFP PHOTO / AL-MASRIYA TV
An image grab taken from Egyptian state television Al-Masriya shows Egypt's new Vice President Omar Suleiman speaking to the nation in Cairo, on January 31, 2011, where he announced that President Hosni Mubarak had tasked him with opening "immediate" dialogue with the opposition amid raging protests against the regime. AFP PHOTO / AL-MASRIYA TV Vice-president Omar Suleiman spreekt de bevolking toe op de Egyptische staatstelevisie (FOTO: AFP PHOTO / AL-MASRIYA TV)

De Egyptische regering moet armoede, werkloosheid en corruptie gaan bestrijden, meldt de zaterdag benoemde vice-president Omar Suleiman volgens Reuters op de staatstelevisie. Hiermee wil hij de eisen van de duizenden Egyptenaren die demonstreren tegen president Hosni Mubarak tegemoet komen.

Eerder vanavond vertelde Suleiman dat Mubarak hem de opdracht heeft gegeven om de dialoog aan te gaan met zowel de politieke partijen als de demonstranten die nu al voor de zevende dag demonstreren tegen Mubarak en zijn aftreden eisen.

Volgens NRC Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants zijn de laatste toezeggingen van de regering van Mubarak ‘too little, too late‘:

“Mubarak en Suleiman proberen op deze manier om de angel uit de protesten te halen. Dit zijn de dingen die de leiders proberen om de betogers thuis te laten blijven. Maar eerlijk gezegd geloof ik iet dat het die uitwerking zal hebben. Mubarak heeft al eerder aangegeven te willen hervormen. Maar hoe vaak heeft hij dat niet al gezegd? Het is niet veel nieuws. Ik denk dat de betogers en oppositiepartijen dit juist zien als een teken om door te gaan. Het is ‘too little too late‘. Het is nietszeggend, het zijn alleen maar woorden.”

Mubarak weigert om op te stappen ondanks de massale demonstraties in Egypte. Op het Tahrir-plein in Kairo bivakkeren vanavond nog altijd duizenden Egyptenaren. Volgens Al Jazeera toont de Egyptische staatstelevisie sinds een uur of negen Nederlandse tijd veel meer beelden van de demonstraties.