Strip laat zien hoe het broeide in Egypte

Fragment van het omslag van 'Stad van klei'

Afgelopen donderdag verscheen Milan Hulsings strip Stad van klei. Het boek verbeeldt de broeierige sfeer die de afgelopen jaren in Egypte heerste en die leidde tot de onvrede in het land.De in Kairo woonachtige Nederlandse striptekenaar Hulsing (1973) bewerkte de allegorische novelle Al-Khaldiya (‘Over de brug’) van de Egyptische schrijver Mohamed El Bisatie tot een strip. Het boek toont de economische en sociale ongelijkheid in het land, en onrechtvaardige en soms wrede optreden van het politieapparaat.

De politie grijpt hard in in het fictieve Egyptische stadjeDe politie grijpt hard in in het fictieve Egyptische stadje

Het verhaal is een allegorie: een ambtenaar in Kairo verzint een stad, ergens in de delta van de Nijl, zodat hij in zijn departement geld kan reserveren voor het politieapparaat aldaar. Hij wil de politieoptredens zo overtuigend mogelijk laten zijn, en daarom bouwt hij de stad op schaal in klei in zijn woonkamer na.

Milan Hulsing: ‘Stad van klei’, Oog & Blik, 134 blz. € 19,90. Bespreking komende vrijdag in de bijlage Boeken van NRC Handelsblad