Splitsing Soedan is dichterbij

Zuid-Soedan kiest in referendum massaal voor onafhankelijkheid

Bijna honderd procent van de kiezers in Zuid-Soedan blijkt in het deze maand gehouden referendum te hebben gestemd voor onafhankelijkheid van Soedan. Dit heeft de referendumcommissie dit weekeinde bekendgemaakt. De uitslag zorgde gisteren voor feestelijke taferelen in regionale hoofdstad Juba, naar verwachting de toekomstige hoofdstad van Zuid-Soedan. Volgens voorlopige uitslagen is 98,83 procent van de Zuid-Soedanezen voor splitsing. „Dit is waar we voor gestemd hebben”, zei Salva Kiir, de president van autonoom Zuid-Soedan. „Ik zeg een miljoen maal gefeliciteerd.” Het referendum was onderdeel van een vredesakkoord uit 2005, dat een einde maakte aan een van de langste burgeroorlogen in Afrika; een conflict waarbij twee miljoen doden vielen. Kirr, de leider van de voormalige rebellenbeweging SPLM, prees zijn voormalige rivaal, de Soedanese president Omar Hassan al-Bashir. „Hij heeft de moedige beslissing genomen om vrede te brengen. Al-Bashir is een kampioen en we moeten hem steunen.” Kiezers uit het noorden van Soedan en het buitenland zijn nog niet meegerekend in de uitslag, maar zij vormen maar een klein deel van de stemmen. De officiële uitslag wordt begin februari verwacht. In principe kan Zuid-Soedan op 9 juli de onafhankelijkheid uitroepen. (Reuters)