Ruziemaker Robben nu een 'Stinkstiefel'

In Duitsland is ophef ontstaan over een ruzie tussen Arjen Robben en Thomas Müller, zijn medespeler bij Bayern München. De Nederlandse aanvaller greep hem zaterdag na afloop van de competitiewedstrijd tegen Werder Bremen bij de keel, een daad waarover de Duitse media met verontwaardiging berichtten. De krant Bild typeerde hem als een Stinkstiefel, wat zoveel als rotzak betekent.

Robbens gedrag wordt in de Duitse kranten algemeen afgekeurd. De teneur van de commentaren: Robben verandert van publiekslieveling in een vervelend mannetje.

Robben was onmiddellijk na afloop van de wedstrijd boos naar de Duitse international Müller gelopen, sprak deze woedend toe, verloor zijn beheersing en duwde met zijn hand Müller bij de keel weg. Een opmerkelijke actie van twee medespelers die net een moeilijke wedstrijd tot een goed einde hadden gebracht. Bayern won met 3-1, mede dankzij een doelpunt van Robben. De Nederlander werd door de Oekraïner Anatoli Timostjoek bij Müller vandaan getrokken, waarna spits Mario Gomez hem bij het verlaten van het veld tot bedaren probeerde te brengen.

Robben was in woede ontstoken nadat medespelers hem op het veld in woord en gebaar egoïstisch gedrag hadden verweten. Robben verkoos menigmaal een individuele actie waar hij met een simpele pass een medespeler vrij voor het doel had kunnen zetten.

Na afloop zei de vleugelspeler zich kapot te ergeren wanneer ploeggenoten hun armen theatraal in de lucht steken als zij vinden dat hij niet voor eigen succes moet gaan. Maar dat gebeurde zaterdag te vaak naar het oordeel van Müller en Bastian Schweinsteiger (ook Duits international). De laatste sprak Robben daar tijdens de wedstrijd fel op aan, terwijl Müller met armgebaren zijn ongenoegen kenbaar maakte.

Zowel Robben als Bayern München-trainer Louis van Gaal probeerde het incident te bagatelliseren. Tegenover de krant Süddeutsche Zeitung zei Robben: „De zaak moet niet worden overdreven. Dat kan gebeuren in een team.” Tijdens de persconferentie na afloop van de wedstrijd schreef Van Gaal Robbens gedrag toe aan de Nederlandse gewoonte om elkaar onomwonden de waarheid te vertellen.