Rosenthal: ophanging van Bahrami is barbaars

Het ophangen van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami is „een daad van een barbaars regime. Dat is geen oordeel, dat is een feit.” Dat zegt minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) in een gesprek met deze krant. „Zoiets moet je in deze situatie gewoon openlijk zeggen.”

De bewindsman pleit ervoor om Iraniërs van wie bekend is dat ze mensenrechten schenden de toegang tot de Europese Unie te weigeren. Nederland hanteert dit beleid al, net als de Verenigde Staten. Volgens Rosenthal moet het in de hele Europese Unie beleid worden. Hij zou daar vanmiddag binnen de Europese Unie met andere ministers van Buitenlandse Zaken over spreken.

Zaterdag werd Rosenthal verrast door het nieuws dat Bahrami, die in Iran beschuldigd werd van drugssmokkel en politiek activisme, was opgehangen. De dag ervoor had de Iraanse ambassade het ministerie van Buitenlandse Zaken nog verzekerd dat haar proces nog niet was afgerond, zegt Rosenthal.

De 45-jarige Bahrami werd zaterdag samen met dertien drugshandelaren opgehangen op de luchtplaats van de Evin-gevangenis in Teheran. Behalve voor drugshandel was ze ook aangeklaagd voor lidmaatschap van een gewapende oppositiebeweging. Ze werd in de zomer van 2009 opgepakt bij protesten rond de herverkiezing van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad.

D66-leider Alexander Pechtold vroeg zich vanochtend openlijk af of Rosenthal wel voldoende voor Bahrami heeft gedaan. „Pas vorige week heeft Nederland twee advocaten ter beschikking gesteld”, zei Pechtold ter illustratie tegen Radio 1. „Andere ministers, zijn voorgangers, hechtten toch net iets meer waarde aan mensenrechten.”

Begin december klaagden Bahrami’s familieleden dat de Nederlandse regering niets deed. Nederlandse diplomaten waren volgens hen niet op de hoogte van de rechtszaak tegen de vrouw en namen slechts zelden contact op met de in Nederland woonachtige dochter.

Rosenthal ontkent de kritiek dat hij te weinig gedaan zou hebben. Volgens hem zou er in het kader van stille diplomatie tientallen keren contact zijn geweest met de Iraanse autoriteiten.

Interview Rosenthal: pagina 7