Rosenthal: alles gedaan om executie Bahrami te voorkomen

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken.
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Foto WFA / Bart Maat

Minister Rosenthal zegt dat hij alles heeft gedaan om de executie van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami te voorkomen.

Alle diplomatieke middelen zijn ingezet en we hebben geen kans onbenut gelaten, zegt Rosenthal tegenover de NOS (zie geluidsfragment hieronder). Rosenthal kaart de kwestie vandaag aan in de EU tijdens de raad van ministers van Buitenlandse Zaken, om te komen tot Europese maatregelen tegen Iran. Hij gaat erop aandringen dat EU-lidstaten de toegang weigeren aan Iraniërs die bekendstaan als mensenrechtenschenders. Rosenthal kijkt of meer maatregelen mogelijk zijn, maar vanwege de ontwikkeling van kernenergie zijn al veel sancties tegen Iran getroffen. “Maar we zullen toch kijken of aanscherping van die sancties mogelijk is.” aldus Rosenthal op Radio 1.

Doodstraf Bahrami
Bahrami werd in december 2009 gearresteerd en werd begin januari schuldig bevonden aan drugsbezit. Sindsdien heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken haar proberen te behoeden voor de doodstraf. Maar de inspanningen van minister Rosenthal waren onvoldoende, zei NRC-correspondent Thomas Erdbrink zaterdag in het achtuurjournaal.

‘Proces in volle gang’
Nederland hoorde kort voor de executie nog dat het proces in volle gang was. Met stille diplomatie poogde Buitenlandse Zaken Bahrami’s straf te verminderen.

Nederlandse ambassadeur ontboden
Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren de Nederlandse ambassadeur ontboden. Dat gebeurde in reactie op de beslissing op zaterdag van minister Rosenthal om alle ambtelijke contacten met Iran te verbreken. Nederlanders met een Iraans paspoort wordt afgeraden naar Iran te reizen.