Retour Den Haag-Brussel

‘Reuring’ over dubbele pet CDA’er

Politiek, internet en nieuws; de combinatie is niet eenvoudig. Hoeveel opwinding via sociale netwerksites, twitter en andere semi-openbare, digitale communicatiemiddelen is bijvoorbeeld nodig om in krantenkolommen van ‘reuring’ te spreken? Betekenen tien opgewonden tweets over het commissariaat van Kamerlid Ger Koopmans (CDA) bij vervoersbedrijf Arriva genoeg voor ‘tumult’ over schijn van belangenverstrengeling? Of zijn daar veertig tweets voor nodig? En doet het gezag van de afzenders er toe? Nog ingewikkelder is het als de opwinding zich voornamelijk afspeelt in interne mails, zoals afgelopen week bij D66, over kandidaten voor de Eerste Kamer. Vraag: welke baan kan nog naast de senaat? Kandidaat Thom de Graaf vertelde de gemeenteraad dat de stad altijd op nummer één zal komen. Een geruststellende mededeling voor de Nijmegenaren, maar waarschijnlijk minder voor zijn stemmers.

Ger Koopmans vindt in ieder geval dat zijn commissariaat zich „prima” verhoudt tot zijn werk in de Kamer. Daarin praat hij al enkele maanden niet meer over verkeer. Ook heeft hij de bijbaan netjes gemeld en bovendien gaat het bij beide betrekkingen „om netjes omgaan met belastinggeld”. Het is juist goed als Kamerleden meer doen dan alleen over het Binnenhof schuimen, zegt hij. „Ik ben ook voorzitter van scouting Nederland. Denk je echt dat ik de padvinders voortrek?” (PvO)

Stemmen op aswoensdag 2014

Helemaal los van de politiek komen de Limburgers niet tijdens carnaval. Optochten zitten vol speelse en soms venijnige verwijzingen naar de plaatselijke actualiteit. Maar om de feestvierders nu direct na de drie doldwaze dagen hun stem uit te laten brengen, dat vinden ze in Limburg een slecht idee.

De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes (VVD) gaat namens de achttien gemeentes in Zuid-Limburg een brief schrijven aan minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, CDA). Strekking: de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 mogen niet op woensdag 5 maart. Een enkele rechtgeaarde katholiek begint op aswoensdag nog zijn vastenperiode met het halen van een askruisje in de kerk, de feestvierders zijn aan het bijkomen van alle vermoeienissen.

Dit is waarschijnlijk fnuikend voor de opkomst. Bovendien: menig stemlokaal is tijdens carnaval ook feestlokaal. Het bier en de confetti naar buiten dweilen, terwijl de stemhokjes naar binnen worden gedragen? Het kan. Maar praktisch is anders.

De Limburgers mogen op enig begrip bij Donner hopen. De gereformeerde minister heeft in het verleden al eens de sfeer kunnen proeven bij de sleuteloverdracht in Maastricht, waar de reguliere autoriteiten op de zaterdag voor het volksfeest het bestuur van de stad overdragen aan prins carnaval. (PvdS)

Heerlijk, zo’n kritische achterban

Een zware tijd, vorige week, voor de Kamerleden van GroenLinks. Tot veler verrassing stemden ze toch voor de politiemissie naar de Afghaanse provincie Kunduz. Snel rustig zal het ook niet worden: vanavond een debat over Kunduz met de leden in Nijmegen, en zaterdag natuurlijk het partijcongres in Utrecht.

Zelfs het afgelopen weekeinde kregen sommige Kamerleden weinig rust. Tofik Dibi, Bruno Braakhuis en Ineke van Gent werden via twitter fel bestookt door kritische (ex-)leden. Weinig verrassend gezien het pacifistische verleden van de partij. Volgens de peiling van Maurice de Hond kost het ja-woord voor Kunduz GroenLinks maar liefst drie van de tien zetels.

Toch is het misschien nog opmerkelijker hoe rustig het is bij de andere partijen. Want ook daar is de achterban niet blij. Volgens dezelfde peiling van De Hond vindt bijna de helft van de VVD-stemmers dat de NAVO überhaupt nooit naar Afghanistan had moeten gaan. Driekwart van de D66-aanhang denkt dat de opgeleide agenten toch vooral militair bezig zullen zijn. Maar zowel VVD als D66, die de missie vorige week (weer) steunden, zag het zeteltal volgens de peiling van De Hond verder groeien.

„Ik ben dol op onze kritische achterban”, twitterde Kamerlid Tofik Dibi dapper. (EvdW)

Bijdragen: Pieter van Os, Paul van der Steen, Erik van der Walle

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel ‘Reuring’ over dubbele pet CDA’er (31 januari, p. 3) is Kamerlid en voorzitter van Scouting Nederland Ger Koopmans (CDA) verkeerd geciteerd. Het woord ‘padvinders’ heeft hij niet gebruikt.