Oordeel rechter dat zorgplan Obama ongrondwettig is, heeft ‘weinig betekenis’

Een rechter uit Florida heeft geoordeeld dat het zorgplan van Obama in strijd is met de grondwet. Het Congres heeft, volgens de rechter, met het aannemen van de wet zijn gezag overschreden door individuen te verplichten om een zorgverzekering te nemen. 

Het vonnis valt in een rechtszaak die door 26 staten werd aangespannen tegen het zorgplan. Rechter Roger Vinson oordeelde dat de individuele dwang van het zorgplan ongrondwettelijk is, waardoor de hele wet nietig verklaard moet worden. Vinson is de tweede rechter die  het zorgstelsel ongrondwettig verklaard.

Vorige maand verklaarde een federale rechter in Virginia de dwang vanuit de federale regering excessief. Twee andere rechters oordeelden eerder dat de zorgwet wel strookt met de grondwet.

NRC correspondent Tom-Jan Meeus in de VS is niet erg onder de indruk van het vonnis. Vinson was een Republikeinse rechter en de rechtszaak diende in het meest conservatieve deel van Florida. “Alles is politiek hier”, zegt hij aan de telefoon. Het oordeel in de rechtszaak zegt volgens hem nog niets over de wet die pas in 2014 van kracht gaat:

“De betekenis van het vonnis van deze specifieke rechter is daarom niet enorm van belang. De vier vonnissen over de zorgwet zullen weer beoordeeld worden door hogere rechters en die zullen het ook niet eens worden. Dit betekent dat deze zaken gaan eindigen bij het Hooggerechtshof. De grote en interessante vraag is of dit voor of na de verkiezingen van volgend jaar zal zijn. Is het voor, dan wordt het een enorm verkiezingsthema en dat is gunstig voor de Republikeinen.”

“Maar waar het eigenlijk om gaat is de provisie in de wet die mensen verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Als uiteindelijk geoordeeld wordt dat dit ongrondwettelijk is, is dat een gevoelig verlies voor Obama. Maar betekent niet dat de zorgwet helemaal afgeschoten wordt”

Begin deze maand nam de  nieuwe Republikeinse meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een voorstel aan tot afschaffing van de wet. Een symbolisch gebaar omdat de democratische meerderheid in de Senaat en president Obama daar nooit akkoord mee zullen gaan.