Protesten Egypte hervat in de ochtendmist

Anti-regeringsdemonstranten gistermiddag op het Tahrir plein in de binnenstad van Kairo.
Anti-regeringsdemonstranten gistermiddag op het Tahrir plein in de binnenstad van Kairo. Foto AP / Ben Curtis

In het centrum van Kairo, waar demonstranten vannacht wederom hun bivak opsloegen, zijn de protesten hervat. In de ochtendmist waren de eerste leuzen alweer te horen: “Weg! Weg, Mubarak!”

De demonstranten roepen onverminderd om het aftreden van de president, wiens lot steeds meer in handen lijkt van het leger. De roep van de internationale gemeenschap en het volk om goed georganiseerde hervormingen neemt toe. “Het leger moet kiezen tussen Egypte of Mubarak”, luidde de tekst op een spandoek vanochtend op het Tahrir-plein, het epicentrum van de protesten.

De verhouding tussen leger en demonstranten is onduidelijk. Militairen treden niet op, schermen betogers soms zelfs af van de politie en gaan op meerdere plaatsen vriendschappelijk met hen om. Vandaag keert de door activisten gevreesde en gehate politie terug in de straten. De demonstranten hebben voor vandaag opgeroepen tot een grote staking en voor morgen is een mars, ‘het protest der miljoenen’, gepland.