Prinses Irene keert zich tegen plan Shell

Prinses Irene heeft zich openlijk gekeerd tegen een plan van Shell om gas te winnen in de Zuid-Afrikaanse Karoo. In dit halfwoestijngebied exploiteert zij een natuurgebied.

Manager Wayne Maspero van Bergplaas Nature Reserve nam vrijdagavond namens de prinses het woord op een inspraakavond in het stadje Graaff-Reinet, niet ver van het reservaat, om haar bezwaren kenbaar te maken.

„Om gas boven te halen, moeten chemicaliën in de grond gespoten worden”, zegt Maspero in een toelichting. „Dat vervuilt onherroepelijk het grondwater. Niet alleen wij, maar tienduizenden landeigenaren hier zullen er hinder van ondervinden.” Shell verkondigt volgens hem „halve waarheden” over de plannen. „Ze zeggen dat boeren in de regio gecompenseerd worden, maar geen compensatie is groot genoeg als het water verontreinigd is.”

Heel Zuid-Afrika kampt met een tekort aan water, maar in de Karoo is de droogte de laatste maanden helemaal nijpend. „Om naar gas te boren is meer water nodig dan we hier hebben. Dit is onverantwoord”, meent Maspero.

Shell heeft aangekondigd in een gebied van zo’n 90.000 hectare in het hart van Zuid-Afrika naar gas te willen zoeken. Het consultancybedrijf Golder Associates stelt namens de multinational een milieueffectplan op en treedt in contact met de lokale gemeenschap. Daarvoor is zes weken uitgetrokken; veel te kort, vindt Maspero. Op Bergplaas, aldus de website, biedt prinses Irene cursussen aan om gasten de „spirit of nature te laten herontdekken”.