Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Entertainment

Prachtig acteerspel in toneelversie 'De Aanslag'

Theater

De Aanslag. Regie: Ursul de Geer. Tournee t/m 7/5. *****

Zelf noemde Harry Mulisch zijn roman De Aanslag (1982) het verhaal van een „voorval”. In de toneelbewerking door Léon van der Sanden en regisseur Ursul de Geer is De Aanslag een indringende weergave van vertwijfeling. Hoofdrolspeler Victor Löw zegt op zijn jongensachtige manier: „Als onschuld ook schuld kan veroorzaken, is onschuld dan schuldig?” Hij doelt op het gegeven dat het lijk van NSB’er Fake Ploeg door de buren voor hun huis is gesleept. Met de dood van zijn ouders en zijn broer tot gevolg. Aan het slot komt hij tot het beslissende inzicht: in het huis van de buren zat een joods gezin ondergedoken.

De Aanslag is een gestileerd moment. Er klinken schoten, meer niet. Het is ingenieus bedacht door De Geer om de speelstijl mee te laten evolueren van vroeger naar nu, van heftig naar gestileerd. Acteur Peter Bolhuis neemt vele dubbelrollen op zich. Subliem is hij als de verzetsstrijder die de oorlog niet kan vergeten. Telkens weer probeert hij bij Löw als Anton Steenwijk de ware toedracht rond de aanslag te achterhalen. Bolhuis zet een speelstijl in met grote bewogenheid. In zijn ogen kan het oogwit gevaarlijk opgloeien. Hij dwingt Löw tot denken en denken. Prachtig.