Poetsen in het cosplay-café

Cafe attendants, dressed up in maid uniforms, clean up at the MeiDolls Cafe in Cainta Rizal, east of Manila January 30, 2011. Philippines opened its first costume play (cosplay) maid cafe in the country where servers entertain customers with Japanese role playing culture. REUTERS/Cheryl Ravelo (PHILIPPINES - Tags: SOCIETY)
Cafe attendants, dressed up in maid uniforms, clean up at the MeiDolls Cafe in Cainta Rizal, east of Manila January 30, 2011. Philippines opened its first costume play (cosplay) maid cafe in the country where servers entertain customers with Japanese role playing culture. REUTERS/Cheryl Ravelo (PHILIPPINES - Tags: SOCIETY) REUTERS

Speels geklede serveersters maken het Meidolls Café schoon in Cainta Rizal, ten oosten van de Filipijnse hoofdstad Manila. De dames zijn verkleed in een dienstmeisjes-uniform, en dat is niet zomaar: het café is het eerste ‘cosplay-café’ in het land.

Serveersters entertainen hier hun klanten in kleding die geïnspireerd is door de rollenspelcultuur cosplay. Dit is een van oorsprong Japanse subcultuur waarbij je je verkleedt als een anime-, manga- of computerspelpersonage.

In Nederland wordt ook ‘gecosplayd’, bijvoorbeeld op het evenement Tsunacon. Dit is een bijeenkomst waarbij de bezoekers opgaan in nieuwe en oude Japanse cultuur, zoals anime, mangastrips, videogames en vechtsporten. Cosplay-kleedkamers zijn daar ook, plus de mogelijkheid van een cosplay-fotoshoot.