Plan gezinshereniging discrimineert, zegt COC

Vandaag spreekt de homobelangenvereniging met minister Leers van Immigratie en Asiel.

Een maatregel van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel, CDA) werkt discriminerend voor homostellen. Het voorstel bepaalt dat alleen getrouwde stellen in aanmerking komen voor gezinshereniging – en dat maakt dat homoparen meestal geen gebruik zullen kunnen maken van de regel, stelt het COC. In veel landen is het homoparen nog niet toegestaan om te trouwen, en dus sluit Leers hen met de nieuwe regel bij voorbaat uit van gezinshereniging. Het voorstel in het regeerakkoord getuigt volgens het COC ook van een conservatieve opvatting van relaties. Vera Bergkamp, voorzitter van COC Nederland, zegt daarover op de COC-site: „Het kabinet dwingt mensen met een buitenlandse partner om te trouwen, terwijl veel hetero’s en homo’s liever samenwonen. Dit is een ongekende overheidsbemoeienis met het privéleven van mensen, die je niet zou verwachten van partijen die hechten aan individuele vrijheid.” Het COC probeert in een gesprek met Leers vandaag om deze eis voor gezinshereniging van tafel te krijgen. (NRC)