Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Massa zwelt aan op Tahrir-plein, oppositie kondigt ‘megaprotest’ aan

Een Egyptische militair bereidt zich voor om in de lucht te schieten om een menigte in Kairo uiteen te drijven. Militairen moesten vanochtend een man op het Tahrir-plein beschermen die werd aangevallen omdat hij een agent in burger zou zijn.

Duizenden mensen hebben zich opnieuw verzameld op het Tahrir-plein in Kairo om te demonstreren tegen president Hosni Mubarak. De Egyptische politie en het leger grijpen niet in. Beelden van Al-Jazeera tonen een aanzwellende massa mensen die vooralsnog in alle rust protesteert tegen het regime.

De aankondiging van enkele nieuwe ministers leidde vroeg in de middag tot een nieuwe golf van demonstranten.

De dagenlange protesten in Egypte moeten als het aan de zogeheten 6 April-beweging ligt morgen culmineren in een ‘miljoenenmars’ die het regime van president Hosni Mubarak op de knieën dwingt.

Volgens onze redacteur Midden-Oosten Carolien Roelants is de 6 April-beweging “geen brede volksbeweging”.

“Het zijn internetactivisten en een enkele vakbond die samen een oppositiebeweging vormen, vernoemd naar de dag in 2008 waarop een groep jongeren wilde protesteren tegen de scherpe stijging van de voedselprijzen in Egypte. Eerdere pogingen tot demonstraties zijn totaal mislukt. Niemand kwam opdagen. Maar het tij zit nu mee, alles is in beweging. Bottom-line is dat de oppositie een diffuus en vooral leiderloos geheel is. Het is niet zo dat er over drie dagen een ’6 April’-regering is in Egypte.”

Zes journalisten Al-Jazeera opgepakt
Al-Jazeera meldt vanmiddag dat er zes journalisten van de Arabische zender zijn opgepakt door militairen in de Egyptische hoofdstad. Nadere details ontbreken nog.

Politie wel weer de straat op
Vandaag zou de politie weer in actie komen nadat ze dit weekend van de straat gehouden werden. Volgens de Al-Jazeera zijn er vanochtend weer ordetroepen gesignaleerd. In plaats van de politie rukte de afgelopen dagen het leger uit, maar de militairen op straat maken geen aanstalten de bevolking van straat te schieten. In tegendeel, op diverse plaatsen wordt een verbroedering tussen betogers en militairen gemeld. Veel demonstranten negeerden vannacht opnieuw de avondklok die is ingesteld door de autoriteiten.

Onbevestigd dodental, zeker 138 doden
Volgens Reuters zijn er de afgelopen dagen zeker 138 doden gevallen bij de onlusten in Egypte. Het persbureau baseert zich op gegevens van ziekenhuizen, bronnen in de medische sector en ooggetuigen. Er zijn geen officiële gegevens. De chaotische taferelen maken dat onmogelijk. Het dodental zou hoger kunnen liggen.

Burgers Nederland opgeroepen Egypte te verlaten
Veel landen (waaronder Nederland en de VS) hebben hun burgers opgeroepen Egypte te verlaten. Op de luchthaven in Kairo hebben zich duizenden mensen verzameld die het land willen verlaten, maar er vertrekken weinig vliegtuigen.

Nederland scherpte gisteren het reisadvies naar Egypte aan en ontraadde alle reizen naar het land. Vrijdag zaten er nog 3.800 Nederlandse toeristen in Egypte.

Egyptische demonstranten verzamelen zich rondom legertanks op het Tahrir-plein (AFP / Miguel Medina)Egyptische demonstranten verzamelen zich rondom legertanks op het Tahrir-plein (AFP / Miguel Medina)