Oppositie Birma start website

Want vanaf vandaag heeft Birma – zogenaamd – weer een parlement.

De Nationale Liga voor Democratie (NLD) van de Birmese oppositieleider en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi is gisteren een eigen, officiële website begonnen. De lancering valt samen met de eerste parlementaire zitting in 22 jaar in Birma, het resultaat van vorig jaar door de militaire junta georganiseerde verkiezingen. De NLD deed niet mee aan deze verkiezingen, die door waarnemers als oneerlijk zijn bestempeld. Met de website hoopt Aung San Suu Kyi, die tot vorig jaar onder huisarrest stond, „het doel van een democratische unie sneller te kunnen bereiken”. Het was gisteren nog niet duidelijk of het regime, dat totale controle uitoefent over internet en media, de website zal tolereren. Een kwart van de zetels in het nieuwe parlement is gereserveerd voor het Birmese leger, de resterende zetels zijn ingenomen door aan het regime trouwe partijen. Waarnemers verwachten weinig echte veranderingen. „In het algemeen is het beter om een parlement te hebben dan geen parlement”, zegt de 90-jarige oud-politicus Thakin Chan Tun. „Maar dit parlement zal weinig onafhankelijk zijn. Het zal het militaire bewind alleen maar bestendigen.” Aung San Suu Kyi won met haar partij in 1990 de parlementsverkiezingen, maar de militairen legden de uitslag naast zich neer. (AP)

Bekijk de website van de NLD: www.nldburma.org