Pancakes met lemon curd

Zat ik net te tobben met mijn eigen miezerige ontbijtcultuur, vliegen de ontbijten je ineens om de oren. Op gedichtendag deelgenomen aan een ontbijt met poëzieliefhebbers die allemaal croissants aten. Ja zo doen mensen dat die het zichzelf feestelijk naar de zin willen maken. Die hebben geen gesteldheid te betreuren die het ze onmogelijk maakt

Zat ik net te tobben met mijn eigen miezerige ontbijtcultuur, vliegen de ontbijten je ineens om de oren. Op gedichtendag deelgenomen aan een ontbijt met poëzieliefhebbers die allemaal croissants aten. Ja zo doen mensen dat die het zichzelf feestelijk naar de zin willen maken. Die hebben geen gesteldheid te betreuren die het ze onmogelijk maakt om zo’n roomboterbladerdeegbaksel naar binnen te werken.

Geen gedicht heeft het vermogen een croissant te verteren.

En na die miezerige ontbijtprestatie kwam de nieuwe Elle-eten met een nummer waarin veel ontbijtplezier beloofd werd.

Heel goed. Ik zit hierbij instemmend te knikken, met de resten van mijn eigen ontbijt nog op tafel: een leeg bakje yoghurt, een leeg sinaasappelsapglas en mijn vierde halve kopje thee.

Liever zou ik willen schrijven dat ik net de kruimels van mijn mond veegde van de toast met roerei, of de pan omwaste waarin ik pannekoek had gebakken. Dat zou vertrouwen geven! Een thuiskok moet niet alleen koken maar ook eten! Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat! (Hier ziet men de verschrikkelijke gevolgen van een aanval van uitroeptekens.)

(Dat doet denken aan een ansichtkaart die ik in Frankrijk kocht, waarop zo’n twintig netjes voor de foto poserende mensen in ouderwetse kledij te zien zijn, een familie waarschijnlijk. Van grootmoeder tot het kleinste kereltje hebben ze allemaal een flinke snor. Er onder staat: La terrible épidémie de moustache de 1890. Elke keer als ik naar die kaart kijk krijg ik de slappe lach. Wat een verrukkelijk idee, dat de snorren een aanval zouden doen op onze gezichten.)

Maar het ontbijt dus, aangepast aan de Nationale Citrusweek die gisteren werd afgekondigd voor deze week. Dat is makkelijk genoeg: glaasje sinaasappelsap erbij en je doet volop mee.

Maar het kan beter. De nieuwe Elle-eten raadt aan: pancakes met lemon curd. Lemon curd is een dikke citroenpasta, heerlijk over en in cakes en taarten, en ook over pannekoeken dus. Amerikaanse pannekoeken nog wel, die zijn sponziger en dikker dan de onze. En, in dit geval, een stuk kleiner.

Vermeng de ingrediënten voor de lemon curd in een kom en zet die boven een pan met kokend water (het water mag de kom niet raken). Roer tot de boter gesmolten is en blijf dan roeren tot het mengsel dik is geworden, dat duurt een minuut of tien.

Giet hem in een schone jampot. (Hij blijft in de ijskast tenminste een week goed.)

Splits de eieren. Klop het meel met de suiker, de karnemelk en de eierdooiers tot een glad beslag. Sla het eiwit stijf en spatel dat met de ricotta eveneens door het beslag.

Giet een klein beetje olie in een gladde koekenpan. Doe 2 eetlepels beslag in de pan en bak daarvan een pannekoekje, 2 tot 3 minuten bakken per kant. In een grote pan kunnen meer pannekoekjes tegelijk worden gebakken.

Besmeer elk pannekoekje met lemon curd en stapel ze op elkaar. Ontbijt!

Pancakes met lemon curd

Voor vier personen

200g zelfrijzend bakmeel

60 g suiker

4 eieren

125 ml karnemelk

150 g ricotta

Olie

Voor de lemon curd:

1,5 dl citroensap

75 g boter

125 g suiker

1 ei

3 eierdooiers