Nieuwe Egyptische regering officieel benoemd door Mubarak

De Egyptische staats-tv laat zien hoe Mubarak (r) de leden van het nieuwe kabinet benoemd. Foto AP

Hosni Mubarak heeft vandaag officieel een nieuw kabinet beëdigd. De vervanging van de minister van Binnenlandse Zaken, die leiding geeft aan de veiligheidstroepen, is de meeste opvallende verschuiving. De ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken blijven aan.

Mahmoud Wagdi voert vanaf nu als minister van Binnenlandse Zaken het bevel over leger en politie. Hij vervangt Habib al-Adli en is het voormalig hoofd van het criminele opsporingsbureau in Kairo. Wagdi stond eerder aan de top van het Egyptische gevangeniswezen. Al-Adli droeg volgens demonstranten op tot het hard neerslaan van demonstraties vorige week.

Nieuw kabinet, oud protest
Het is onwaarschijnlijk dat de benoeming van een nieuw kabinet de onvrede van de demonstranten zal temperen. De aankondiging vandaag op de Egyptische staatstelevisie liet opnieuw vertrouwde gezichten zien. Het kabinet telt nog steeds namen die als steunpilaar van Mubaraks regime gelden. Nadat de nieuwe regering was aangekondigd roerden duizenden demonstranten zich op het Tahrir-plein in Kairo: “Wij eisen de val van het regime!”

Wel is de nieuwe regering gezuiverd van enkele prominente zakenlieden die op economische posten zaten. Zij stonden de afgelopen jaren voor het liberale economisch beleid. De Egyptenaren zetten zich juist af tegen deze steenrijke politici.

Druk van de bevolking
Vrijdag ontbond Mubarak zijn regering onder hevige druk van een groot deel van de Egyptische bevolking, maar zelf denkt hij niet aan aftreden. Zaterdag benoemde hij Omar Suleiman de chef van de Egyptische inlichtingendiensten en een vertrouweling van de president, tot vice-president. De minister van Burgerluchtvaart, Ahmed Shafiq, werd benoemd tot premier. Shafiq, die ook een voormalige luchtvaartcommandant is, kreeg de opdracht een nieuwe regering te vormen.