Nieuw: een documentaire voor iPad

Screenshot van de TouchDoc zoals die op de iPad te zien is

Vanavond om negen uur wordt op televisie Money & Speed; Inside the Black Box uitgezonden, een documentaire over de toegenomen macht van computers op de beursvloer. Maar als je een iPad hebt: downloadt de app.

Die ‘TouchDoc’-app is de eerste documentaire die speciaal voor iPad werd ontwikkeld. De app kan dingen die bij de televisie-uitzending onmogelijk zijn: zo kun je alle datavisualisaties rustig bekijken en doorsturen naar vrienden via Facebook of Twitter.

Een van de datavisualisaties in de documentaire; de datadonutEen van de datavisualisaties in de documentaire; de datadonut

De documentaire van Meerman is een reconstructie van de flash crash (wikipedia) die op 6 mei 2010 Wall Street (heel kort) op zijn grondvesten deed trillen. De daders van deze vlaag van aandelenhysterie: computerprogramma’s die op basis van ingewikkelde algoritmes in een split second autonoom besluiten om aandelen te aankopen of verkopen.

De datavisualisaties zijn gemaakt door Joris Maltha en Daniel Gross van het Arnhemse designbureau Catalogtree. De mooiste datavisualisatie in de app (en ook de televisieversie) is de ‘datadonut’ hierboven die op de kaart rond Wall Street wordt gelegd: binnen die donut willen de datacentra van investment banks zich vestigen. Meerman: „De buitenste ring ontstaat dus door de angst dat het licht niet snel genoeg reist. En de vorm wordt een donut omdat datacentra ook niet te dicht bij Wall Street willen zitten: dat is uit angst voor een nucleaire aanval op Manhattan.”