Negeren stopsignaal: tien doden treinongeluk

Het negeren van een stopsignaal is volgens de premier van de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt vermoedelijk de oorzaak van een zwaar treinongeluk, dat zaterdag aan tien mensen het leven kostte.

Rond half elf ’s avonds botste een personentrein van de geprivatiseerde Harz Elbe Express (HEX) op een goederentrein, tussen Magdeburg en Halberstadt ter hoogte van Oschersleben. De railverbinding heeft ter plaatse één spoor. De voorste wagon van de personentrein „werd compleet samengedrukt”, aldus een woordvoerder van de politie.

De doden zijn allemaal in het voorste compartiment aangetroffen. De Harz Elbe Express bleek te zijn ontspoord; de met kalk geladen goederentrein was op de rails blijven staan. De machinist van de goederentrein heeft het ongeluk overleefd, maar kon nog niet worden verhoord.

Het is een van de zwaarste treinongelukken in Duitsland van de laatste jaren. In 2006 kwamen bij een proefrit in Lathen met de Transrapid, een experimentele magneettrein, 23 mensen om het leven. (NRC)