Nederlands succes bij wereldbeker schaatsen

Bij de wereldbekerwedstrijden in Moskou zijn dit weekeinde alle individuele afstanden bij de mannen gewonnen door Nederlandse schaatsers. De beste Japanners en Zuid-Koreanen ontbraken omdat ze deze week deelnemen aan de Aziatische Spelen, in de nieuwe schaatshal in de Kazachstaanse hoofdstad Astana. De Amerikaanse allrounders bereiden zich in Salt Lake City voor op de WK allround in Calgary (12 en 13 februari) en sloegen de wedstrijd in Moskou over.

Stefan Groothuis was gisteren de beste op de 1.000 meter. De sprinter uit de ploeg van coach Jac Orie versloeg in 1.08,82 de Canadees Denny Morrison (1.09,57) en de Noor Michael Flygind Larsen (1.09,65). Groothuis verstevigde zijn koppositie in het klassement om de wereldbeker, mede doordat de ontbrekende Shani Davis en Lee Kyu-hyuk geen punten haalden. Opvallend was de zege van Kjeld Nuis (21) in de B-groep, in 1.09,26. Dat zou in de A-groep goed zijn geweest voor zilver.

Zaterdag won Jan Smeekens, ploeggenoot van Groothuis en Nuis, de 500 meter. In 34,93 bleef hij als enige onder de 35 seconden, vóór de Japanner Akio Ota (35,02) en de Amerikaan Tucker Fredericks (35,06). Het was de vijfde wereldbekerzege in de carrière van Smeekens (23), die vorige week bij de WK sprint al tot 34,99 kwam. Hij bleef in Moskou slechts 0,02 seconde verwijderd van het baanrecord van de Japanner Keiichiro Nagashima, die net als zijn landgenoot Joji Kato ontbrak.

Bob de Jong won de vijf kilometer, in een tijd van 6.19,43. Hij versloeg de Rus Ivan Skobrev (6.21,16), zaterdag nog winnaar van de 1.500 meter. De Jong behaalde zijn derde wereldbekerzege van het seizoen, na de vijf kilometer in Heerenveen en de tien kilometer in Hamar. De Zuid-Koreaan Lee Seung-hoon, eerder dit seizoen winnaar van de vijf kilometer in Berlijn, deed niet mee.

Bij de vrouwen bleef Christine Nesbitt ongeslagen op de 1.000 (1.15,59) en 1.500 meter (1.56,80). De Canadese wereldkampioene sprint versloeg op beide afstanden Ireen Wüst, vrijdag ook al tweede op de 3.000 meter. De Duitse Jenny Wolf won in 38,01 ook de tweede 500 meter, voor Margot Boer.

Op de ploegachtervolging kwam Wouter Olde Heuvel ten val, waardoor Nederland zich in het wereldbekerklassement ternauwernood handhaafde op de achtste plaats die recht geeft op deelname aan de WK afstanden in Inzell. Bij de vrouwen won Nederland nipt van de jonge Noorse ploeg.