Miljoenenproject Fyra in de problemen

De eigenaar van de Fyra, High Speed Alliance (HSA), zit in de financiële problemen. Er is geen sprake van een acuut faillissementsgevaar, maar toch trekt minister van Verkeer en Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) aan de bel. Volgens haar is ‘gezien de ernst van de situatie’ actie noodzakelijk. Dat schrijft Schultz van Haegen in een brief aan de Tweede Kamer.

De HSA rijdt sinds september vorig jaar met passagiers over de HSL-Zuid, de spoorlijn die Schiphol verbindt met Antwerpen via Rotterdam en Breda. De verwachte omzet van de Fyra ligt fors lager dan berekend. Dat komt vooral doordat minder reizigers gebruik maken van de snelle dienst. Hiermee dreigt het miljoenenproject een flop te worden.

In haar brief aan de Kamer schrijft de minister baat te hebben bij een oplossing van de problemen. Ze hoopt samen met HSA, waarvan KLM en de NS aandeelhouders zijn, uit te komen: ”Dat is niet alleen met het oog op de investering in de aanleg van de HSL-Zuid maar vooral ook met het oog op het product voor de reizigers.”

Vanaf dinsdag worden de tarieven voor de Fyra verlaagd. De toeslag voor twintig minuten tijdwinst van Schiphol naar Rotterdam voor de Fyra gaat omlaag van 6 naar 2,10 euro. De nieuwe tarieven gelden tot 1 juli 2011.