Medewerker McCain schreef over Obama O.

Naarstig werd er gezocht naar de ghostwriter achter O, de roman over Obama. Dat het iemand binnen het wereldje was en een tegenstander van Obama was wel duidelijk. Inmiddels is zo goed als zeker dat de roman geschreven is door Mark Salter, woordvoerder van oud-presidentskandidaat McCain.

De sleutelroman O: A Presidential Novel, over een campagne van Obama, ligt nog slechts een paar dagen in de winkel, maar nu al zijn er sterke vermoedens wie het boek heeft geschreven. Toegegeven heeft hij het nog niet, maar in de Amerikaanse pers wordt er inmiddels druk over gespeculeerd dat de auteur Mark Salter is, een voormalig medewerker van senator en voormalig Republikeins presidentskandidaat John McCain.

Mark Halperin van Time schrijft hem aan zijn stijl te hebben herkend, The New York Post noemde zijn naam en ook enkele lezers kwamen tot de conclusie dat het boek elementen bevat die sterk doen denken aan de belevingswereld van Salter, een intimus van McCain die menige campagne in zijn schaduw beleefde en uitstekend op de hoogte is van het politieke bedrijf. Als ghostwriter van McCain heeft Salter bovendien al enkele politieke boeken op zijn naam staan.

Een andere aanwijzing is het nauw verholen portret van Arianna Huffington (in het boek Bianca Stefani, initialen: ‘BS’ – de standaardafkorting van bullshit), aan wie Salter een vaak luid verkondigde hekel heeft. Salter bevestigt noch ontkent, en de uitgever onthoudt zich van commentaar.

Anders dan Primary Colors, de roman over Bill Clinton uit 1996, is O uitgesproken negatief ontvangen en de vroege verkoop is ook buitengewoon teleurstellend. „We hebben er nog niet één verkocht,” aldus een boekhandelaar in Washington in The New York Times. „We hebben er 50 besteld, we geven 20 procent korting aan onze leden en het boek staat op een schap voorin de winkel. Maar niemand neemt het mee.”

Het enthousiasme van Salter om toe te geven dat hij de schrijver is, zou dan ook wel eens kleiner kunnen zijn dan dat van Joe Klein in 1996, die achter ‘Anonymous’ bleek schuil te gaan. (NRC)