Liverpool wil recordbedrag voor Torres

Chelsea doet verwoede pogingen de Spaanse spits Fernando Torres van Liverpool over te nemen. Vooralsnog houdt onenigheid over de transfersom de overgang tegen. Liverpool vraagt 60 miljoen euro, waar Chelsea 40 miljoen heeft geboden. De transferperiode sluit vannacht om twaalf uur.

Als Torres naar Chelsea gaat, is er sprake van de duurste transfer binnen Engeland. Tot op heden was de hoogste prijs betaald door Manchester United bij de aankoop van Rio Ferdinand van Leeds United in 2002. Er werd destijds 30 miljoen euro voor de verdediger betaald.

De kans dat Torres weggaat bij Liverpool lijkt groot. Volgens BBC World neemt Liverpool ook genoegen met 46,5 miljoen, inclusief een ruil met de Fransman Nicolas Anelka. Andere namen die worden genoemd zijn die van Mario Gomez van Bayern en Andy Carroll van Newcastle United.

Torres (26), die in 2007 overkwam van Atlético Madrid, verzocht zijn club afgelopen vrijdag om een transfer. Liverpool-manager Kenny Dalglish en de clubeigenaren toonden zich geïrriteerd over het late verzoek, maar beseffen dat het weinig zin heeft de spits tegen zijn zin aan zijn contract te houden. Dalglish wil Torres samen met Luís Suarez in de spits laten spelen.

Liverpool kocht afgelopen vrijdag Suarez van Ajax voor 26,5 miljoen euro. De Amsterdamse club ziet in Bas Dost (SC Heerenveen) of Dries Mertens (FC Utrecht) de potentiële vervanger van Suarez, maar stuit in beide gevallen op een hoge transfersom. FC Utrecht wil Mertens niet verkopen en gaat ervanuit dat Dost eerste keuze is van Ajax. De lange spits heeft gisteren een spoedarbitrage tegen Heerenveen aangespannen om een overgang naar Ajax af te dwingen.

Feyenoord was vanmiddag in onderhandeling over de huur van de Deense aanvaller Søren Larsen. Hij staat onder contract bij Toulouse FC en werd vorig seizoen uitgeleend aan MSV Duisburg. De bedoeling is dat Larsen, die als international het WK meemaakte, tot het eind van dit seizoen voor Feyenoord speelt. „We willen deze transfertermijn hoe dan ook een spits aantrekken”, zei een woordvoerder. De club uit Rotterdam legde wel middenvelder Marcel Meeuwis van Borussia Mönchengladbach op huurbasis vast.

Vitesse is bezig met de transfers van Wilfried Bony en Valerica Gaman. De 22-jarige Ivoriaanse aanvaller Bony komt over van Sparta Praag, dat vier miljoen euro zou vragen. Onlangs maakte Bony zijn debuut voor de nationale ploeg van Ivoorkust. Gaman is een 21-jarige verdediger van Universitatea Craiova uit Roemenië.

Robbie Keane speelt tot het einde van het seizoen voor West Ham United. De 30-jarige Ierse aanvaller wordt gehuurd van Tottenham Hotspur. De hekkensluiter uit de Premier League legt Keane tevens voor twee jaar vast als de club zich weet te handhaven.

El Hamdaoui tijdelijk in de spits: pagina 16