Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Leger zal niet optreden tegen de duizenden Egyptenaren die opnieuw avondklok negeren

People demonstrate in Cairo, Egypt, Monday, Jan. 31, 2011. A coalition of opposition groups called for a million people to take to Cairo's streets Tuesday to ratchet up pressure for President Hosni Mubarak to leave. (AP Photo/Ben Curtis)
People demonstrate in Cairo, Egypt, Monday, Jan. 31, 2011. A coalition of opposition groups called for a million people to take to Cairo's streets Tuesday to ratchet up pressure for President Hosni Mubarak to leave. (AP Photo/Ben Curtis) Duizenden Egyptenaren hebben zich verzameld in de straten van Kairo (Foto: AP Photo/Ben Curtis)

Op het Tahrir-plein hebben zich net als gisteren tienduizenden Egyptenaren verzameld om het aftreden te eisen van president Hosni Mubarak. Zij negeren wederom massaal de avondklok. Het leger lijkt zich deels teruggetrokken uit Kairo, meldt Al Jazeera. Het leger benadrukt dat het zich afzijdig houdt en niet met geweld zal optreden tegen de demonstranten. Het dodental ligt na zes dagen demonstreren volgens persbureau Reuters op 138 doden.

Volgens NRC Midden-Oosten-deskundige Carolien Roelants is moeilijk in te schatten aan welke kant het leger staat en waarom zij besloten hebben niet op te treden tegen de betogers:

“Het is moeilijk te zeggen welke kant zij kiezen. Dat ze nu niets doen betekent niet dat ze Mubarak laten vallen. Je kan hun gedrag op twee manieren uitleggen. De één is dat zij de betogers laten begaan omdat zij tegen Mubarak zijn, de ander is dat zij wachten totdat de demonstranten klaar zijn en naar huis gaan. Daarmee beschermen ze Mubarak weer. Maar als je het leger morgen ziet oprukken naar het paleis van Mubarak en niets doen tegen de betogers dan is het duidelijk.”

Slaapfeestje op Tahrir-plein
Een correspondent van Al Jazeera omschrijft om half tien (lokale tijd) dat de sfeer op het Tahrir-plein gemoedelijk is en omschrijft het tafereel als een gigantisch slaapfeestje.

Moslimbroederschap zoekt toenadering El Baradei
De hervormingsgezinde Nobelprijswinnaar en voormalig IAEA-chef Mohamed El Baradei claimt een politiek mandaat en eist aftreden van Mubarak. Het fundamentalistische Moslimbroederschap, de grootste oppositiepartij, zoekt toenadering tot El Baradei. De Nobelprijswinnaar bestempelt de Moslimbroederschap als een minderheid die door het regime in een fout daglicht is gesteld. Volgens hem willen de Broeders een grondwet die niet gebaseerd is op religie en waarin iedereen gelijke rechten heeft.

Nieuwe gezichten, zelfde regime
Vandaag beëdigde Mubarak officieel een nieuw kabinet. Maar het telde nog steeds namen die als steunpilaar van Mubaraks regime gelden. Egyptenaren waren niet tevreden en verzamelden zich in grote aantallen op het Tahrir-plein in Kairo waar zij scandeerden om het vertrek van het regime.

Oppositie roept op tot een algemene staking en een miljoenendemonstratie
Oppositiegroepen roepen op tot een miljoenendemonstratie en een algemene staking op dinsdag om een week van protesten te vieren.

Egyptenaren roepen leuzen tijdens een demonstratie in Kairo (FOTO: REUTERS/Suhaib Salem)Egyptenaren roepen leuzen tijdens een demonstratie in Kairo (FOTO: REUTERS/Suhaib Salem)

Duizenden de straat op in Egypte
Ook in andere steden wordt wederom gedemonstreerd. In Suez demonstreert een duizendtal Egyptenaren. Langs de Nijl vindt er in de stad Damanhour een protestmars plaats waar meer dan drieduizend mensen aan meedoen. Ook in Alexandrië en Mansoura zijn duizenden mensen op de been. Politieagenten zijn weer terug in het straatbeeld en regelen het verkeer op grote kruispunten.

Demonstrant heeft hulzen om zijn vingers gedaan op het Tahrir-plein in Kairo(Foto: REUTERS/Suhaib Salem)Demonstrant heeft hulzen om zijn vingers gedaan op het Tahrir-plein in Kairo(Foto: REUTERS/Suhaib Salem)

Amerika: nieuwe presidentsverkiezingen
Woordvoerders bevestigen tegenover AP dat de Amerikaanse regering bondgenoot Hosni Mubarak onder druk zet om belangrijke hervormingen door te voeren. De belangrijkste hiervan is het uitschrijven van nieuwe presidentsverkiezingen in september zonder deelname van de al dertig jaar zittende president.

Negatief reisadvies
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle reizen naar Egypte afgeraden. Eerder raadde het ministerie al ‘niet-essentiële’ reizen af.