Kunstrijdster Meier uit het niets naar titel

Kunstrijdster Sarah Meier (26) besloot haar carrière zaterdag onverwachts met de Europese titel. Eigenlijk had de Zwitserse haar carrière een jaar geleden bij de Olympische Spelen in Vancouver willen afsluiten. Ze besloot nog een jaar door te gaan, omdat de EK in Zwitserland werden gehouden. Maar dat Meier haar loopbaan met een titel zou afsluiten, was zelfs voor de kunstrijdster zelf een verrassing.

In feite was het een klein wonder dat Meier aan de titelstrijd kon meedoen. Ze was vrijwel het gehele seizoen geblesseerd en werd pas kort voor de EK fit bevonden. Haar verwachtingen waren allerminst hooggespannen. Maar ze begon door die omstandigheid wel ontspannen aan de titelstrijd in Bern. Een houding die effect sorteerde, want na de korte kür stond Meier vrijdag verrassend derde. Voor het eerst in haar carrière had ze uitzicht op een podiumplaats bij een groot toernooi. Met de bronzen medaille zou Meier al dolgelukkig zijn geweest.

Voor aanvang van de vrije kür – de laatste in haar carrière – zei haar trainster Evi Fehr: „Schaats met lef.” En dat deed Meier. Ze reed een vrijwel foutloze kür, iets wat haar zelden was gelukt. Het resultaat was een score van 170.60 punten. Een totaal waarmee ze dik tevreden was, maar waarmee ze zich nog geen kampioen waande. Totdat haar concurrenten het een voor een lieten afweten. Alleen de Italiaanse titelverdedigster Carolina Kostner werd met de vrije kür hoger gewaardeerd, maar door haar matige korte kür kwam ze niet voorbij Meier. Ze werd tweede.

Door de vele fouten van de concurrentie begon Meier gaandeweg de finale in de titel te geloven. Ze was pas zeker van de zege na het tegenvallende optreden van de Finse Kiira Korpi, die naar de kort kür aan de leiding ging. Zij viel terug naar de derde plaats.

Meier wist niet wat haar overkwam. Overmand door emoties stamelde ze: „Het voelt als een film. Mooier had mijn afscheid niet kunnen zijn.” (AP)