Kort nieuws Economie

Eurostat: inflatie in Europa stijgt tot 2,4 procent

rotterdam, 31 jan. Het Europees statistisch bureau Eurostat verwacht dat de inflatie in de eurozone in januari uitkomt op 2,4 procent. Die stijging van de prijzen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is hoger dan verwacht. In december 2010 lag de inflatie op 2,3 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft als centrale doelstelling om de inflatie onder de 2 procent te houden. Afgelopen week verklaarde ECB-bestuurder Ewald Nowotny dat hij de komende zes maanden geen renteverhoging verwacht. Analisten verwachten vooralsnog pas een renteverhoging eind 2011 of begin 2012. (Reuters)

Tennet leent voor stroomnetwerk

Rotterdam, 31 jan. De Europese Investeringsbank (EIB) verstrekt een lening van in totaal 450 miljoen euro aan Tennet, het Nederlandse staatsbedrijf dat de hoogspanningsleidingen beheert in Nederland en in een belangrijk deel van Duitsland. De lening is bedoeld voor de aanleg van een nieuwe hoogspanningsverbinding door de Randstad, van Wateringen via Bleiswijk naar Beverwijk. Tennet en de EIB hebben het contract voor de eerste 150 miljoen euro van de lening vandaag getekend. (NRC)

Honda heeft last van de dure yen

Amsterdam, 31 jan. Autobedrijf Honda Motor Co. heeft de winst in het laatste kwartaal van 2010 met 40 procent zien dalen door de opgelopen koers van de yen en zwakke binnenlandse verkopen. De op twee na grootste automaker van Japan rapporteerde een winst van 81 miljard yen (720 miljoen euro) in het laatste kwartaal. Het is de eerste winstdaling in vijf kwartalen voor Honda. De resultaten zijn lager dan verwacht. Analisten hadden gerekend op een nettowinst van 93 miljard yen. De cijfers laten zien dat de sterke Japanse yen de winst van autobedrijven zwaarder raakt dan in voorgaande kwartalen. (Novum)

CNV akkoord met reorganisatie TNT

AMSTERDAM, 31 jan. Het principeakkoord dat postbedrijf TNT vorige maand met de vakbonden heeft gesloten voor de postdivisie, is goedgekeurd door leden van CNV Publieke Zaak, meldt de vakbond vandaag. Vorige week gaven de leden van de grootste TNT-vakbond, Abvakabo FNV, al hun goedkeuring. Bij FNV stemde 57 procent voor het akkoord, bij CNV 70 procent. In het akkoord, dat op 16 december werd gesloten, is afgesproken dat het aantal gedwongen ontslagen bij TNT Post op maximaal 2.800 zal uitkomen. Eerder werd uitgegaan van 4.500 gedwongen ontslagen. TNT Post voert momenteel een drastische reorganisatie door, vanwege dalende postvolumes. In totaal verdwijnen 11.000 voltijdbanen onder postbodes en postsorteerders. (Dow Jones)

Griekenland rekent op nieuwe lening

Athene, 31 jan. Griekenland verwacht dat de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds het land binnenkort een nieuwe lening zullen verstrekken. Dit zei minister van financiën George Papaconstantinou vandaag. Volgende week komen financiële inspecteurs van de EU en het IMF naar Athene. Volgens de bewindsman heeft Griekenland aan alle verplichtingen voldaan om een lening van 15 miljard van de EU en het IMF te ontvangen. Griekenland ontliep vorig jaar faillissement met buitenlandse leningen ter waarde van 110 miljard euro die lopen tot 2013. (AP)