Kort nieuws Buitenland

Nieuw parlement Birma komt bijeen

Naypyitaw, 31 jan. In Birma is vanmorgen voor het eerst in ruim twintig jaar een nieuwe volksvertegenwoordiging aangetreden. Het militaire bewind en zijn bondgenoten bezetten meer dan 80 procent van de zetels. De belangrijkste oppositiepartij, de Nationale Liga voor Democratie van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi is er niet vertegenwoordigd. Er waren strenge veiligheidsmaatregelen van kracht uit vrees voor aanslagen. De volksvertegenwoordigers hebben vrijheid van meningsuiting, maar wie de nationale veiligheid in gevaar brengt, riskeert sancties. (AP, Reuters, BBC)

Salehi definitief minister BZ Iran

Teheran, 31 jan. Het Iraanse parlement heeft gisteren de benoeming bekrachtigd van nucleair hoofdonderhandelaar Ali Akbar Salehi als minister van Buitenlandse Zaken. Salehi, die in de VS heeft gestudeerd, nam het ministerschap al waar sinds het onverwachte ontslag van Manouchehr Mottaki, half december. Salehi kreeg de steun van slechts 146 van de 241 parlementsleden die een stem uitbrachten. Zijn nipte bevestiging weerspiegelt de woede in het parlement over het ontslag van Mottaki, die er veel politieke vrienden heeft. (AFP)

Journalist Vietnam in brand gestoken

Hanoi, 31 jan. Een verslaggever van een Vietnamese krant is zaterdag overleden nadat een indringer hem tien dagen eerder in zijn slaap met chemicaliën had besprenkeld en hem in brand had gestoken. Collega’s van de 50-jarige Le Hoang Hung sloten niet uit dat het om wraak ging voor artikelen die hij had gepubliceerd. In zijn verslaggeving over de toestand in het zuidelijke deel van de delta van de rivier de Mekong was Hung vaak kritisch over lokale bestuurders. De aanval had plaats daags voor hij een rechtszaak zou verslaan waarin iemand werd beschuldigd van illegale onteigening van land. (AP, BBC)

Wapendepot in Venezuela ontploft

Maracay, 31 jan. Na een brand en een serie explosies in een militair wapendepot in het Venezolaanse Maracay zijn gisteren circa tienduizend inwoners gevlucht. Een vrouw werd gedood door een granaatscherf, zeker drie mensen raakten gewond in de chaos, volgens de autoriteiten. Door de kracht van de explosies werden explosieven in omringende wijken geslingerd. Uren na de brand waren nog ontploffingen te horen. De oorzaak is onbekend. (AP)

Dronken zoon Li Gang krijgt zes jaar

Peking, 31 jan. De zoon van een hoge politiefunctionaris in de Noord-Chinese stad Baoding is gisteren tot zes jaar celstraf veroordeeld voor het doodrijden van een studente. De 23-jarige Li Qiming, die onder invloed verkeerde, had volgens lokale media na het ongeluk tegen de politie geroepen: „Vervolg mij maar als je durft, maar weet, mijn vader is Li Gang.” Deze uitlating bereikte het internet en wekte een golf van woede in het land. Volgens velen weerspiegelde de jonge Li de arrogantie van de machthebbers in China. Li Gang zag zich genoopt op tv te verschijnen en huilend zijn verontschuldigingen aan te bieden voor zijn zoon. (AP, BBC)