EU kiest voor ‘beledigende’ en ‘harde sancties’ tegen Wit-Rusland

Aanhangers van de oppositie protesteerden gisteren voor de deur van het KGB-hoofdkwartier in Mink, met posters met daarop oppositiekandidaat Andrej Sannikov, die nog steeds gevangen zit.
Aanhangers van de oppositie protesteerden gisteren voor de deur van het KGB-hoofdkwartier in Mink, met posters met daarop oppositiekandidaat Andrej Sannikov, die nog steeds gevangen zit. Foto AFP / Viktor Drachev

De Europese Unie bevriest de tegoeden van 156 hoge figuren in de regering van Wit-Rusland en stelt ook een visumverbod tegen hen in. Dat hebben de 27 ministers van buitenlandse zaken van de EU vandaag besloten. Eerder op de dag kwamen zij samen om te overleggen welke consequenties zij verbinden aan de verkiezingsfraude en het hardhandige optreden tegen de betogers na de presidentsverkiezingen in december.

Wit-Rusland probeert EU-sancties te voorkomen
Zaterdagavond werden onverwacht zeven politieke gevangenen vrijgelaten uit het KGB-hoofdkwartier, onder wie presidentskandidaat Vladimir Nekljajev en Irina Chalip, de echtgenote van de nog gevangenzittende Sannikov en een prominent Wit-Russische journalist. Dit alles om EU-sancties te voorkomen.

NRC-correspondent Michel Krielaars spreekt over harde sancties tegen het land, maar wel met het oog op het binnenhouden van president Loekasjenko bij de EU.

“In de eerste plaats zijn dit harde sancties. Het betreft hier de hele machtselite van Wit-Rusland: van ministers tot politiechefs tot aan de zonen van Loekasjenko. Je begrijpt dat zijn jonge jongens, die willen feesten in Parijs met het geld dat ze verdiend dan wel gestolen hebben. Veel van het geld van die elite staat op buitenlandse banken. Dit is een harde belediging voor Loekasjenko.”

“De oppositie had gehoopt op zwaardere economische sancties tegen het land. Maar daarmee loopt de EU de kans dat het land afdrijft naar Rusland. Men hoopt Loekasjenko binnen te houden, vooral Polen en Litouwen willen dat. Zonder steungeld van de EU stort het land in.”

Krielaars sprak vanochtend al over de mogelijke sancties van de EU:

“Als Brussel vandaag behalve een visumverbod voor zo’n 150 Wit-Russische regeringsvertegenwoordigers ook economische sancties tegen Minsk invoert, dan is dat een zware klap voor de Wit-Russische economie, die dringend geld nodig heeft om te kunnen moderniseren.”

Krielaars sprak met politicoloog Dzianis Melyantsou van het Wit-Russische Instituut voor Strategische Studies. “De oppositieleiders zijn het wisselgeld van Loekasjenko in zijn onderhandelingen met de EU”, aldus Melyantsou. Het volledige interview met de politicoloog is vandaag te lezen in NRC Handelsblad.

Milde sancties
Er werd verwacht dat de EU-ministers Wit-Rusland niet al te hard zouden aanpakken. Het EU-beleid is er de laatste twee jaar op gericht Loekasjenko “met lichte dwang en financiële verleidingen” naar het Westen toe te trekken, aldus Krielaars.

Fraude verkiezingen en geweld
Na frauduleus verlopen verkiezingen op 19 december bestormden duizenden demonstranten het belangrijkste regeringsgebouw in Minsk. De oproerpolitie greep hardhandig in. Oppositieleider Vladimir Neklyayev werd in elkaar geslagen en ongeveer zevenhonderd demonstranten werden gearresteerd.