EU bevriest rekeningen van ‘voormalig bondgenoot’ Ben Ali

De Europese Unie is van plan om de bankrekeningen van de gevluchte Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali en zijn vrouw te bevriezen, dat hebben de 27 Europese ministers van Buitenlandse Zaken vandaag besloten. Zij willen hiermee alles in het werk stellen om Tunesië te helpen richting een volledige democratie.

In samenwerking met de Tunesische autoriteiten neemt de EU ‘beperkende maatregelen’ tegen personen die verantwoordelijk zijn voor verduisteren van geld uit de Tunesische staatskas. Daarmee doelt de EU volgens NRC Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants op Ben Ali en zijn familie:

“Ben Ali, zijn familie en schoonfamilie worden ervan beschuldigd corrupt te zijn en heel veel geld achterover gedrukt te hebben. Ook zouden zij smeergeld hebben aangenomen. Ze worden door meerdere landen beschuldigd van diefstal, dat zij geld achterhouden waar Tunesië recht op heeft.”

Waarom de EU pas na de val van Ben Ali achter hem aangaat, heeft volgens Roelants waarschijnlijk te maken met het feit dat het regime van Ben Ali een goede bondgenoot was in de strijd tegen moslimfundamentalisme:

“Ben Ali genoot protectie als bondgenoot tegen fundamentalisten. Met name Frankrijk had veel economische en politieke belangen bij het regime van Ben Ali. Ik speculeer nu, maar het kan zijn dat de Fransen voor de val van Ben Ali zich verzet hebben tegen het bevriezen van de rekeningen. Ik weet ook eigenlijk niet of het aan de orde was voordat hij vluchtte of dat dit mosterd na de maaltijd is.”