Een slentertocht langs hoedenmakers en paleizen

Zouden William en Kate ooit een Lover’s Cup hebben gedronken in Makiki? De nachtclub serveert de cocktail – wodka met perensmaak, komkommer, vlierbloesemsiroop en roze champagne, voor 19 pond. Voor ik mijn hoofd om de hoek van de deur heb kunnen steken, waar de bewaker me al wat bozig aanstaart, moeten we weer verder. Dit is niet de tijd om een Polynesische tikibar te verkennen. We moeten verder, langs nog meer plekken in Londen die „de relatie van het volgende gouden koninklijke paar hebben bepaald”.

Zo omschrijft Celebrity Planet deze wandeling: de William and Kate Royal Wedding Tour. De organisatie organiseert meer van zulke tochten, zoals een wandeling door Notting Hill langs locaties uit de film van die naam, een wandeling door Primrose Hill, ‘het Beverly Hills van Londen’, en een Harry Potter-wandeling.

De Britten zal deze toer koud laten – die zijn vooral verheugd over de vrije dagen die ze dankzij het huwelijk krijgen. Doordat de dag een officiële vrije dag is en na Pasen valt, hoeven ze maar drie werkdagen vrij te nemen om uit te komen op een vakantie van tien dagen.

Nee, de Wedding Tour is voor toeristen van het slag dat zich nu al tegoed doet aan asbakken, theedoeken en fotolijstjes met de afbeelding van het paar (de officiële, door William goedgekeurde memorabilia hebben geen foto, maar een in elkaar verstrengelde C en W). De Britse toeristenindustrie denkt 620 miljoen pond te verdienen aan het huwelijk, en de eigenaar van Celebrity Planet, James Bonney, pikt graag een graantje mee.

Het klinkt als een afschuwelijke tocht. Maar hoewel alle deelnemers journalisten zijn – vooral de Amerikaanse en Japanse pers zijn op de Wedding Tour gedoken – is het een aangename slentertocht door het chique Mayfair en langs de verschillende paleizen. Niet cultureel verantwoord en te oppervlakkig voor een historicus, maar wel grappig.

We verzamelen bij de geboorteplek van koningin Elizabeth in Bruton Street. Naast een Bentley-showroom, tegenover een winkel van modeontwerpster Stella McCartney en een winkel met jachtbenodigdheden. Enthousiast gidst Hana Umezawa ons door Londen. Ze is 25 en dochter van een Japans-Spaans echtpaar dat ook rondleidingen geeft.

Langs Garrards, sinds 1753 de officiële juwelier van het koninklijk huis. Hier kocht prins Charles in 1981 voor Diana de verlovingsring die William later aan Kate gaf. We loeren door de etalage. Geen prijzen. Wel prachtige diamanten ringen in de vorm van kroontjes. We moeten door. Langs een winkel van modeketen Jigsaw, waar Kate kort werkte – al die kritiek dat ze acht jaar lang alleen maar op William heeft gewacht, klopt dus niet. Langs White’s, de sociëteit waar prins Charles zijn vrijgezellenfeest hield. „Het was een avond met drank en sigaren”, zegt Hana. „Dat zal nu wel anders zijn, want prins Harry organiseert het.” En die staat bekend als een feestbeest, bedoelt ze zonder het te zeggen.

We lopen langs de koninklijke schoenmakers (sinds 1829) – ruim 2.600 pond voor een handgemaakt paar schoenen staat op de website te lezen; de koninklijke hoedenwinkel (sinds 1676) – met in de etalage een vliegenierspet en clochehoeden; de koninklijke wijnhandel (sinds 1760) en de koninklijke barbier (sinds 1805), en komen uit bij St. James’ Palace. In sneltreinvaart vertelt Hana iets over het paleis, dat in 1531 door Henry VIII werd gebouwd en nog steeds de officiële residentie is van de koning. Vanaf het balkon wordt de abdicatie aangekondigd en de nieuwe monarch toegejuicht. Het meest relevante feit is volgens Hana echter dat prinses Diana in de kapel lag opgebaard; en dat Kate hier zonder William een huwelijk van een koninklijk familielid bijwoonde, waardoor duidelijk werd dat het serieus was tussen hen. Via Clarence House, de officiële residentie van William die bij een luchtmachtbasis in Wales woont, belanden we bij Buckingham Palace. Dat behoeft geen uitleg. We lopen door naar de Wellington Barracks, waar William naar verluidt eigenlijk had willen trouwen. Een van zijn beste vrienden trouwde hier, en zou tegen de prins hebben geroepen dat die wel de volgende zou zijn. Maar de kapel uit 1963 „is niet echt mooi”, zegt Hana, „stel je voor dat dit overal ter wereld te zien zou zijn”.

Ze leidt ons naar de plek waar het paar op 27 april wel zal trouwen: Westminster Abbey. Daar laat ze ons gaan. Niet veel wijzer, maar wel opgewekter.

Titia Ketelaar