Djokovic superieur met dank aan vriend

De Serviër Novak Djokovic won gisteren zijn tweede grandslamtitel door in de finale van de Australian Open de Brit Andy Murray te verslaan. „Ik denk dat ik met mijn spel op elke ondergrond kan presteren.”

Serbia's Novak Djokovic kisses the Australian Open tennis tournament championship trophy as he poses for photographers in Melbourne on January 31, 2011. Djokovic defeated Britain's Andy Murray in the men's singles final on January 30, 2011. IMAGE STRICTLY RESTRICTED TO EDITORIAL USE ? STRICTLY NO COMMERCIAL USE TOPSHOTS AFP PHOTO / Nicolas ASFOURI
Serbia's Novak Djokovic kisses the Australian Open tennis tournament championship trophy as he poses for photographers in Melbourne on January 31, 2011. Djokovic defeated Britain's Andy Murray in the men's singles final on January 30, 2011. IMAGE STRICTLY RESTRICTED TO EDITORIAL USE ? STRICTLY NO COMMERCIAL USE TOPSHOTS AFP PHOTO / Nicolas ASFOURI AFP

Blakend van zelfvertrouwen en in voortreffelijke vorm speelde Novak Djokovic gisteren zijn vriend Andy Murray van de baan. In de finale van de Australian Open vervulde de Brit slechts een bijrol en onderstreepte onbedoeld de superioriteit van de Serviër. „Ik had vandaag het gevoel dat elke bal binnen mijn bereik lag en ik snel kon schakelen tussen verdedigen en aanvallen”, zei Djokovic na het behalen van zijn tweede titel in Melbourne: 6-4, 6-2 en6-3.

Net als tijdens de wedstrijd toonde hij na afloop weinig bescheidenheid. „In drie sets winnen van een speler als Murray in de finale van een grandslamtoernooi maakt mijn succes nog groter.” Naar eigen zeggen was de titel voor Djokovic niet het einde. „Ik ben klaar voor meer uitdagingen. Ik heb het gevoel dat ik met mijn spel op elke ondergrond kan presteren. Dat heb ik in het verleden al bewezen.”

Het lijkt alsof niet alleen het spel, maar ook het ego van de 23-jarige tennisser uit Belgrado tot nieuwe hoogte is gestegen. Totdat zijn grote rivalen ter sprake komen. „Rafa en Roger zijn zonder twijfel de twee beste spelers in de wereld”, zei hij over Nadal en Federer.

Djokovic zegt zijn plaats te kennen. Zijn zege toont aan dat hij the best of the rest is. Maar noch de Zwitser, noch de Spanjaard bereikte in Australië de finale. In de afgelopen zes jaar gebeurde dat slechts één keer eerder bij een grandslamtoernooi: in 2008 in Melbourne toen Djokovic van de Fransman Jo-Wilfried Tsonga won.

Nadal strandde in Melbourne in de kwartfinales niet zozeer door het goede spel van zijn landgenoot David Ferrer, maar doordat hij geblesseerd was geraakt aan zijn hamstring. Federer daarentegen kreeg in de meest spectaculaire partij van het toernooi een flink pak slaag van Djokovic. Net als in 2008 versloeg die de Zwitser in de halve finales in drie sets. Destijds kon dat nog worden afgedaan als een incident in een mindere periode van Federer.

In de halve finale van donderdag tussen Djokovic en de zestienvoudig grandslamwinnaar Federer nam de Serviër steeds het initiatief. In de finale tegen Murray toonde hij aan juist uitstekend te kunnen verdedigen en toch het tempo te bepalen. Zijn service is het afgelopen jaar sterk verbeterd. Hij is kleiner dan Murray, maar zijn reikwijdte is groter. Door zijn overtuigende overwinning op Federer en zijn eerdere titel in Melbourne was Djokovic licht favoriet in de finale, maar er werd ook betwijfeld of hij die rol kon waarmaken.

De temperatuur was voorafgaand aan de finale namelijk opgelopen tot veertig graden en Djokovic kan slecht tegen hoge temperaturen. Hij gaf zelfs ooit op tijdens een grandslamwedstrijd, omdat hij de warmte niet aankon. De hitte bood perspectief voor Britse tennisfans, die hoopten dat Murray als eerste Brit sinds Fred Perry in 1936 weer eens een grandslamtoernooi op zijn naam kon schrijven.

Murray en Djokovic schelen precies een week en kennen elkaar al sinds ze dertien zijn. Ze dubbelden een periode samen en zijn nog steeds goed bevriend. Tot rechtstreekse confrontaties was het de laatste jaren weinig gekomen, maar de meest recente onderlinge wedstrijden waren in het voordeel van Murray beslecht. Gisteravond had hij geen schijn van kans.

Murray, die al twee keer een grandslamfinale verloor van Federer, maakte een futloze en bijna defaitistische indruk. Hij vervloekte zijn racket, dat niet de juiste spanning zou hebben, en schold op zijn moeder en andere medestanders op de tribune. Djokovic bewees in Melbourne dat hij de afgelopen jaren volwassen is geworden. Hij stond lang bekend als een goede tennisser die zijn tegenstanders treffend kon imiteren. Zo ergerde hij twee jaar geleden Nadal door steeds aan zijn kleding te frunniken op de manier waarop de Spanjaard dat doet tussen punten.

Nu toont Djokovic dat hij door zijn eigen spel te spelen voor genoeg amusement en succes kan zorgen. Na het winnen van de Davis Cup met Servië afgelopen december en zijn tweede Australian Open zit hij Federer nu op de hielen voor de tweede plaats op de wereldranglijst, achter Nadal.

Misschien is hij inderdaad bescheiden als hij de Zwitser op dit moment nog als een betere tennisser beschouwt. „Als hij zo speelt als vanavond verslaat hij echt iedereen”, zei Murray na zijn verloren finale.