'Directeur Gudde moet heft in handen nemen'

enschede Twente-Feyenoord Mario Been / Ruiz / Kraay / ©foto eric brinkhorst
enschede Twente-Feyenoord Mario Been / Ruiz / Kraay / ©foto eric brinkhorst

FC Twente 2 Feyenoord 1

Ruststand 0-0. 51. Swerts 0-1, 76. Brama 1-1, 90. Ruiz 2-1. Scheidsrechter: Liesveld. Toeschouwers: 23.800

Als Mario Been na afloop van FC Twente-Feyenoord de persruimte van de Veste in loopt, ziet hij Hans Kraay direct staan. „Dag trainer”, zegt de huidige coach van Feyenoord. „Je hoeft vandaag echt niet ontevreden over je ploeg te zijn”, luidt het antwoord van Kraay.

Daar waar Willem van Hanegem het aanbod van Been afsloeg om het eredivisieduel te analyseren, houdt Kraay wel Feyenoord voor NRC Handelsblad tegen het licht. Als buitenstaander. „Ik vind het leuk als Feyenoord wint, maar ook niet meer dan dat hoor. Ik heb ook niet veel met mensen die zich ‘echte Feyenoorders’ noemen. Of de club daarom verlegen zit weet ik niet. Ernst Happel was toch ook geen Feyenoorder?”

In aanloop naar het competitieduel is de oud-speler en voormalig trainer van Feyenoord bevreesd voor een zware middag in Enschede. „Ik heb ze onlangs zien spelen in de Arena tegen Ajax en dat was niet al te best”, zegt Kraay op weg naar het stadion. „Op papier heeft FC Twente gewoon een betere ploeg.”

De analyticus wordt bij FC Twente met alle egards ontvangen. De beveiliging opent een tussendeur waardoor hij met de lift naar de derde verdieping kan. Eenmaal op de perstribune zet Kraay de spelers van Feyenoord op een wit vel op de juiste plaats in het veld. Met lichte verbazing constateert hij na het eerste fluitsignaal van Richard Liesveld dat Luigi Bruins in een verdedigende rol Theo Janssen op moet vangen.

Na vijftien minuten stelt Kraay opgetogen vast dat Feyenoord zeer goed aan het duel is begonnen. „Van een klasseverschil is helemaal geen sprake.” Toch moet hij na een half uur constateren dat het overwicht van Feyenoord is weggeëbd. Kraay: „Ze worden naar achteren gedrongen en FC Twente komt steeds meer aan voetballen toe.”

FC Twente noch Feyenoord komt voor rust tot scoren waardoor Kraay met een positief gevoel op de eerste helft terugkijkt. Hij heeft het zelfs even over ‘wij’ als het over Feyenoord gaat.

Zes minuten na rust zet Gill Swerts Feyenoord uit het niets op een voorsprong. Er verschijnt een grote glimlach op het gezicht van Kraay. „Wat een mazzel zeg. Dat was een voorzet. We zouden hier toch niet naar de wederopstanding van Feyenoord zitten kijken?”

Op het moment dat Bryan Ruiz bij FC Twente een kwartier voor tijd zijn rentree maakt, voelt Kraay de ommekeer aankomen. „Dit wordt een zeer lastig kwartiertje.” Een minuut later schiet Wout Brama de gelijkmaker achter doelman Erwin Mulder. „De keeper stond geblokkeerd op de grond. Niet zijn beste moment van de wedstrijd. Ik vrees dat Feyenoord het niet gaat houden.”

De voorspelling van Kraay komt uit. In de blessuretijd kopt Ruiz raak uit een afgemeten voorzet van Janssen. Kraay slaat de handen voor zijn ogen. Maar snel daarna heeft hij opbeurende woorden voor Feyenoord. „Zoals Feyenoord vandaag speelde is er geen enkele reden om gekke dingen te gaan doen.”

Kraay stipt na afloop de zwakke punten aan. „Toen ik vroeger coach was, ging ik voor het seizoen per speler het aantal doelpunten tellen. Als je bovenin mee wilde doen, kwam je uit op een totaal van zeventig tot tachtig. Dat haalt dit Feyenoord natuurlijk nooit. Het gebrek aan scorend vermogen is nijpend. Daarnaast missen ze routiniers die de boel sturen.”

Kraay heeft zich de afgelopen weken vooral gestoord aan de onrust bij de club. „In publicitair opzicht is Feyenoord slecht in het nieuws gekomen. Het kan niet zo zijn dat alles zomaar op straat komt te liggen. De algemeen directeur Eric Gudde moet stevig de leiding in handen nemen en Mario Been uit de wind houden. Alles moet via hem lopen. Anderen zoals de leden van de raad van commissarissen zouden zeer terughoudend op moeten treden.”

Op de vraag of Gudde de geschikte leider van Feyenoord is, moet Kraay het antwoord schuldig blijven. „Ik heb hem net voor het eerst in mijn leven de hand geschud.”