De roestige stembanden tot het uiterste opgerekt

cd pop

Marianne Faithfull

Horses and High Heels ***

De 64-jarige Marianne Faithfull, die al zo’n 47 jaar meedraait in de popwereld, heeft vooral de laatste decennia een gestage productie. Na haar vorige cd, Easy Come, Easy Go (2008), die geheel uit covers bestond, is haar nieuwe, Horses and High Heels, een combinatie van eigen en andermans composities. Faithfull koos vooral Amerikaanse liedjes.

De plaat is opgenomen in New Orleans met medewerking van Lou Reed, Mark Lanegan, Hal Willner (productie) en Wayne Kramer. De knokige soulcomposities werden losjes gespeeld, ingekleurd met bluesy gitaren en waar nodig door Willner met strijkers verzacht.

Een enkel nummer lijkt te veel op een jamsessie uit het bluescafé (‘Gee Baby’), maar het evenwicht wordt snel hersteld door een voorzichtige uitvoering van het van Dusty Springfield bekende ‘Goin’ Back’.

Faithfulls roestige stembanden worden tot het uiterste opgerekt om het fluwelen crescendo van ‘Back In Baby’s Arms’ (Allen Toussaint) te halen, waardoor de passie mooi pijnlijk klinkt. Ook het door Faithfull zelf geschreven ‘Why Did We Have To Part’, over haar voorbije relatie, is pijnlijk – door zijn nietsontziende eerlijkheid.

HESTER CARVALHO