De 3JS bestaan dit jaar 40 jaar in Frankrijk: Tri Yann

None

Het Volendamse trio de 3JS dat, zoals gisteren op het Nationale Songfestival duidelijk werd, Nederland over een paar maanden met het lied Je vecht nooit alleen zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, heeft in Frankrijk roemruchte naamgenoten: Tri Yann.

De naam 3JS verwijst naar de eerste letter van de voornamen van de bandleden: Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jaap de Witte.

Ook de naam Tri Yann is ontleend aan de voornamen van de drie (kern)leden van de groep: Jean-Louis Jossic, Jean Chocun en Jean-Paul Corbineau.

Deze band met drie Jeans komt niet uit Parijs, maar zoals de naam doet vermoeden komt Tri Yann uit Bretagne en om precies te zijn uit Nantes. Letterlijk betekent de naam ‘Drie Jannen’ en hun eerste plaat kreeg als titel Tri Yann an Naoned (Naoned is de Bretonse naam van Nantes). Toen ik in de jaren zeventig van de vorige eeuw als ‘moniteur’ (jeugdleider) in een colonie de vacances in het Bretonse Loctudy werkte, was het mijn taak (als Nederlander!) om de regionale cultuur bij de Franse kinderen te introduceren.

Voor cider en crêpes (dunne pannenkoekjes) was de groep bereid om in de lege vijverbak voor ons vakantiehuis – een groot en oud pand dat ooit notabelen had toebehoord – een optreden te verzorgen.

Ruim tien jaar geleden was er de schok der herkenning toen ik met mijn gezin naar Bretagne terugkeerde: vlakbij ons vakantiehuisje werd op een gigantische poster een openlucht-optreden van Tri Yann aangekondigd. Niet ver van Brest en met de zee als decor maakten wij één van de mooiste concerten van ons leven mee.

De groep, die inmiddels tot acht leden was uitgebreid maar desalniettemin de naam had behouden, trad en treedt nog altijd op in kleurrijke kostuums, met maskers, in Schotse rokken met riemen die gespen in de vorm van een grote zeekrab hebben. Dit jaar bestaat Tri Yann vier decennia en is daarmee één van de langst bestaande en bekendste groepen van Frankrijk. Binnenkort verschijnt er een nieuwe CD en gaat de groep een grote tournee maken, waarbij op 9 april ook het Belgische Spa wordt aangedaan.

Of de leden van 3JS ooit hebben gehoord van hun Franse (bijna-)naamgenoten weet ik niet. Maar op de site (www.3js.nl) van de groep staat onder de titel Vive la France een blog (16 juni 2008), waaruit de liefde voor Frankrijk blijkt. In de Limousin heeft de Volendamse band zelfs een eigen huis. Toeval of niet, de leden van zowel 3JS als Tri Yann zijn met het water opgegroeid en laten dit doorklinken in hun muziek: in 2003 bracht de Bretonse groep de CD Marine uit, die zes jaar later werd gevolgd door Watermensen van 3JS.

Voor beide groepen is de Keltisch folk een belangrijke inspiratiebron. Alleen is het uitgesloten dat Tri Yann ooit zou meedoen aan het Eurovisiesongfestival.

    • Ignace Schretlen