Davos zonder Rutte

Als je niet aan tafel zit, zei een Mexicaanse diplomaat eens over deelname aan de G20, dan sta je op het menu. Nu is dat wat overdreven, maar de diplomaat maakte niet zomaar een grap. In een tijd die zo sterk bepaald wordt door de globalisering is het voor landen van wezenlijk belang zich op verschillende internationale fora te laten zien – en als het even kan te laten horen. Dat geldt helemaal voor Nederland, dat zo afhankelijk is van handel en dus van buitenlandse contacten.

Jan Peter Balkenende besefte dat. Als premier deed hij zijn best steeds voor de G20 uitgenodigd te worden. Maar na het vertrek van de Nederlandse militairen uit Uruzgan kwam er geen uitnodiging meer. Hoewel Nederland nu opnieuw naar Afghanistan gaat, is de internationale waardering voor de Kunduz-missie ook weer niet zó groot dat Mark Rutte erop kan rekenen dat hij bij de volgende top van de partij mag zijn.

Des te ongelukkiger is het daarom dat de premier verstek heeft laten gaan bij een ander internationaal treffen: het World Economic Forum, dat gisteren werd afgesloten. Dat jaarlijkse congres in Davos is iets heel anders dan een G20. De deelnemers zijn 2.500 politici, bankiers, ondernemers, academici en vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties. Formele besluiten worden er niet genomen.

Maar voor een premier, en zeker voor een premier die net komt kijken, is het een uitgelezen kans zich voor te stellen aan allerlei politieke en zakelijke spelers die er in de wereld toe doen. Om zijn internationale netwerk uit te bouwen, persoonlijke banden aan te halen en bijvoorbeeld eens te horen hoe de economische crisis wordt gezien in Azië.

Maar Rutte had het te druk. ‘Afghanistan’ nam voor hem inderdaad een goed deel van de week in beslag. Maar toen de kogel door de kerk was, had hij alsnog op het vliegtuig kunnen stappen. Ook met een kort bezoek aan Davos had hij kunnen benadrukken dat Nederland midden in de wereld wil staan – ook al steunt het kabinet op een partij die sterk naar binnen gekeerd is.

Ook andere regeringsleiders hebben het druk, zoals – om een greep uit de gastenlijst te doen – de Franse, Russische en Indonesische president, de Duitse kanselier en de Britse premier. Zelfs de nieuwe regering van Tunesië, na de recente omwenteling nog amper in functie, besefte dat ze Davos niet kon overslaan en stuurde de gouverneur van de centrale bank en enkele ministers. Van Nederland was er geen premier, geen vicepremier, geen minister, geen staatssecretaris.

Rutte heeft laten weten dat Davos voor volgend jaar al met potlood in zijn agenda staat. Hij kan maar beter ook alvast een hotelkamer boeken.