'Daily Show' door komieken Comedytrain

Wordt het straks op het Binnenhof nog drukker met satirici die een dikke microfoon in het gezicht van politici duwen? Zien we ook cabaretier Jan Jaap van der Wal door de wandelgangen snellen, voor zijn nieuwe satirische tv-programma The Daily Show?

Van der Wal: „Nee zeg. In de items van De Jakhalzen zie je vaak Rutger Castricum van PowNews op de achtergrond zijn stand-upje doen. En vice versa. Wij gaan niet naar het Binnenhof. Te druk.”

Vanaf vanavond presenteert Jan Jaap van der Wal (1979) The Daily Show Nederlandse Editie op de tv-zender Comedy Central. Veelbelovend, omdat Van der Wal een naam heeft als politiek geëngageerd cabaretier en eerder succes had met Dit was het nieuws. Bovendien verzamelt hij een team grotendeels uit Comedytrain voortgekomen komieken om zich heen. Deze groep stand-upcomedians, ook geleid door Van der Wal, bracht ongeveer alle grote cabaretiers van de laatste twintig jaar voort: Hans Teeuwen, Theo Maassen, Marc-Marie Huijbregts, Najib Amhali.

Van der Wals Daily Show is gebaseerd op de invloedrijke Amerikaanse show The Daily Show with Jon Stewart. Net als die show brengt Van der Wal satire over politiek en over nieuws op tv. De show bevat elke keer een bloemlezing uit nieuwsprogramma’s. Stewart bracht bijvoorbeeld het item ‘24 Hour Nazi Party People’, waarin hij op een rijtje zette hoe vaak Fox Newshet beleid van president Obama vergelijkt met dat van Hitler. Bruikbaar? Van der Wal: „Verwijzingen naar de nazi’s zijn ook hier populair, dus de rubriek ‘Tweede-Wereldoorlog-vergelijking van de Dag’ zou zeker werken.”

Comedy Central: pagina 19