Baan voor Balkenende

Ex-premier Jan Peter Balkenende heeft een nieuwe baan. Per 1 april wordt hij partner bij Ernst & Young, een van de vier grootste accountant- en adviesbureaus ter wereld.

Wereldwijd werken bij Ernst & Young ruim 144.000 mensen. De ruim 8.500 partners onder hen verdelen samen de winst. Hoeveel die winstdeling bedraagt en hoeveel Balkenende zal verdienen, wil het bedrijf niet bekendmaken.

Balkenende, die vanaf 2002 vier kabinetten leidde, zal zich bezighouden met advisering op het gebied van „corporate responsibility”  (duurzaamheidsbeleid) aan zowel cliënten van Ernst & Young als aan de topmanagers van het bedrijf. Hij gaat vier dagen per week aan de slag op het Nederlandse hoofdkantoor in Rotterdam. Eerder aanvaardde Balkenende voor één dag in de week een hoogleraarschap aan de Erasmus Universiteit.

Wouter Bos, voormalig politieke rivaal én regeringspartner van Balkenende, trad in oktober aan als partner bij KPMG, de grote concurrent van Ernst & Young.