Android-invasie verdringt Nokia als favoriete smartphone

Een invasie aan Android toestellen. Hoe moet je een verzesvoudiging van het aantal verkochte telefoons in een jaar tijd anders omschrijven? Als je net een nieuwe telefoon gekocht hebt is de kans groot dat het toestel draait op Googles mobiele besturingssysteem Android. Want aan de vooravond van het  Mobile World Congress is Nokia –  de

Een invasie aan Android toestellen. Hoe moet je een verzesvoudiging van het aantal verkochte telefoons in een jaar tijd anders omschrijven?

Als je net een nieuwe telefoon gekocht hebt is de kans groot dat het toestel draait op Googles mobiele besturingssysteem Android. Want aan de vooravond van het  Mobile World Congress is Nokia -  de grootste telefoonfabrikant ter wereld - z’n koppositie kwijt als grootste leveranciers van smartphones. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Canalys. In het afgelopen kwartaal werden 32,9 miljoen Android toestellen verkocht (een plus van 615 procent) tegenover 31 miljoen Nokia smartphones.

Nokia niet meer de grootste in het segment van de duurste telefoons : dat is een revolutie in telecomland. De teruggang van Nokia verliep tot nu toe in kleine stapjes. Maar nu Android zich ook qua gebruiksgemak en softwaremogelijkheden kan meten met de iPhone, raken de zaken in een stroomversnelling.

Nokia mist de boot

Nokia N8 Nokia N8

Al verkocht Nokia het afgelopen jaar meer smartphones dan ooit (zelf berichtte het bedrijf een stijging van 36 procent ten opzichte van 2009 - volgens Canalys was het 30 procent), de totale markt voor smartphones groeide veel sneller - met 88 procent tot iets minder dan 300 miljoen exemplaren. Nokia heeft nog geen high end toestel met up to date bediening. De N8 smartphone is nog gebouwd op een variant van Symbian, een besturingssysteem dat al jaren meedraait. Stabiel, maar niet zo gebruiksvriendelijk als iOS of Android. De N8 is meer een tussenpaus. Net als de grote Nokia N900 die maar geen opvolger kreeg. Het wachten is op MeeGo, een mobiel besturingssysteem dat Nokia samen met Intel ontwikkelt. Maar MeeGo-telefoons in het wild zijn er nog niet of nauwelijks gesignaleerd.

Nokia heeft sinds kort een nieuwe topman, de van Microsoft afkomstige Stephen Elop. Het bedrijf is er zelf ook van doordrongen dat er snel een adequaat antwoord moet komen op het Amerikaanse smarpthone geweld, maar tot concrete aankondigingen is het nog niet gekomen.

Samsung en HTC profiteren

De belangrijkste aanjagers van Android-expansie zijn  Samsung en HTC, samen goed voor 45 procent van alle apparaten met Googles mobiele besturingssysteem. Denk aan toestellen als de HTC Desire en de Samsung Galaxy S die in Nederland goed verkocht worden. Meer dan de helft van alle telefoons die hier verkocht worden is een smartphone.

Samsung is in de VS  ook de ‘preferred’ Google partner die de Nexus S levert, de nieuwe Google-telefoon met Android 2.3. De vorige Nexus werd door HTC gemaakt. De meest gebruikte Android variant is versie 2.2, volgens de recente cijfers van Android Developers (zie taartgrafiek).

iPhone blijft overeind

Ook het aandeel van de Apple iPhone groeide licht naar 16,2 procent van de totale markt. Dat is niet zo’n explosieve toename als die van Android (dat door een groep leveranciers verkocht wordt) maar Apple wist zijn positie te behouden dankzij het succes van de iPhone 4. Het is de verwachting dat Apple verder kan groeien omdat de iPhone nu ook bij een andere Amerikaanse provider, Verizon, te koop is. Research in Motion, maker van de BlackBerry, wist zijn marktaandeel niet te vergroten. Microsoft profiteert nog niet van Windows Phone 7 en daalt verder. Voor Steve Ballmer is het Mobile World Congress dus minstens zo belangrijk om te laten zien dat Microsoft nog wat nieuws in petto heeft in vergelijking met vorig jaar.