Andere planeet

Over het jaarlijkse forum in Davos, dat dit weekeinde weer een ronde afsloot, wordt vaak gewichtig gedaan. Met name door de aanwezigen zelf.

Dat is niet vreemd, want Davos is een feest van herkenning, een who is who van de captains of industry, politici, wetenschappers, auteurs en enkele kunstenaars die het nieuws bepalen.

Zo onder elkaar wil dan gauw het idee ontstaan dat Davos een verschil kan maken. Niet voor niets werd er gekozen voor de slogan ‘Shared norms for the new reality’ als loknaam voor het exclusieve Alpenfeest.

Maar net als in voorbije jaren bleken de gedeelde waarden die van een groep mensen die behoorlijk ver af lijken te staan van de dagelijkse realiteit. ‘Waar is de handelaar in tweedehands auto’s?’, merkte het tijdschrift The Economist terecht op – want die zou het forum direct meer vertrouwen doen inboezemen; hij is immers wel een ervaringsdeskundige.

Niet voor niets omschreef Harvard-professor Samuel Huntington de ‘Davos Mens’ in 2004 als een man die de wereld ziet als een dorp dat vooral voorziet in de handel en wandel van hemzelf.

Misschien dat het daarom ook niet opmerkelijk is dat er in Davos weinig wordt gediscussieerd. Het palet genodigden mocht dan nog zo verscheiden ogen – van Morgan Tsvangirai tot José Carreras, de gemene deler was vooral overeenstemming. Over de hernieuwde stabiliteit van de wereldeconomie, over het behoud van de euro, over de gestage groei van de Aziatische markt en over het belang van groene energie.

Zelfs de bankiers, die de afgelopen jaren wijselijk hun snor hadden gedrukt, waren weer volop van de partij om het als vanouds voor zichzelf op te nemen – zonder veel tegenwind onder de toehoorders.

Het kwam allemaal prettig overeen met het oplopende kwik van de Edelman Trustbarometer, afkomstig van het Amerikaanse pr-bureau Edelman dat het afgelopen decennium voorafgaand aan Davos het vertrouwen in de wereld onderzoekt.

Dat bureau stelde vast dat het vertrouwen wereldwijd stabiliseert. En die vaststelling is illustratief voor het niet-aflatende optimisme onder de wereldleiders in Davos – met dien verstande dat het stabiliseren van een laag vertrouwensniveau amper een overwinning kan worden genoemd.

Floris-Jan van Luyn