Al-Jazeera: journalisten vrijgelaten, apparatuur in beslag genomen

De zes gearresteerde journalisten van Al-Jazeera die vanochtend in Kairo werden opgepakt zijn vanmiddag weer vrijgelaten. De correspondenten, die werkten voor de Engelstalige Al-Jazeera, werden vanochtend door militairen in hun hotels gehouden, vermoedelijk omdat de autoriteiten in Egypte de berichtgeving van de zender willen frustreren. Volgens Al-Jazeera is er wel apparatuur in beslag genomen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken riep vanmiddag Egypte op de zes journalisten vrij te laten. Eerder al werd het kantoor van Al-Jazeera in Kairo gesloten.

“We zijn bezorgd over de sluiting van [het kantoor van] Al-Jazeera in Egypte en de arrestatie van zijn correspondenten. Egypte moet vrij toegankelijk zijn en de verslaggevers dienen vrijgelaten te worden,” zei een woordvoerder van het ministerie op Twitter.

Al-Jazeera vormt tijdens de recente protesten in Egypte voor veel mensen de primaire bron van informatie. Tienduizenden mensen gingen ook vandaag weer de straat op om te demonstreren tegen het regime van president Hosni Mubarak. Hij verwijt de pan-Arabische zender Al-Jazeera eenzijdige berichtgeving en opruiing.